Με ομιλητή τον Τ.Χρόνη η συζήτηση για την «ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών» στο Βουλευτικό του Ναυπλίου.

Η Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας διοργάνωσε ημερίδα με αντικείμενο την Ανάδειξη Πεζοπορικών Προορισμών, στην αίθουσα του βουλευτικού στο Ναύπλιο, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:00. Στόχος της ήταν να συζητηθεί η οργάνωση ενός πεζοπορικού προορισμού, όπως η Αργολίδα, σε τρεις άξονες: Τοπικές Αρχές, Τοπικές Επιχειρήσεις Τουρισμού, Κοινωνία των Πολιτών. Ομιλητές: Αναστάσιος Χρόνης – Δήμαρχος Επιδαύρου Φώτιος Δαμούλος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας Ελένη Πανάγου – Φίλοι Υγροβιότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου Φοίβος Τσαραβόπουλος – Διαχειριστής ΚοινΣΕπ Μονοπάτια της Ελλάδας

”  Όταν μας ξεπερνάει η κοινωνία.

Η συζήτηση για την «ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών» που έγινε τη Δευτέρα 19-2-2024 στο Βουλευτικό με πρωτοβουλία της Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας, έδειξε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ακουστήκαν ενδιαφέροντα πράγματα σε σχέση με τι θα μπορούσε να γίνει ή τι προτάσεις έχουν γίνει για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών την Αργολίδα.

Μια από τις ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις της συζήτησης ήταν η δυνατότητα δημιουργίας μονοπατιών σε επαφή με οικισμούς ώστε να αποτελούν και χώρο «αναπνοής» των κατοίκων πολεοδομικών συγκροτημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκ μέρους των φίλων του Υγροτόπου Ναυπλίου Ν. Κίου έκανε παρέμβαση η Ελένη Πανάγου, παρουσιάζοντάς την πρόταση δημιουργίας ενός πεζόδρομου ποδηλατοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο Ναυπλίου Ν. Κίου με ταυτόχρονη προστασία του υγροτόπου. Στην παρουσίαση έγιναν και επισημάνσεις για τα προβλήματα που μαστίζουν χρόνια τώρα την περιοχή.

Εδώ να πούμε ότι η κοινωνία των πολιτών στο θέμα του πεζοπορικού τουρισμού είναι ένα βήμα μπροστά. Στο νομό μας, υπάρχουν πολλές προσπάθειες ανθρώπων που ασχολούνται με τα μονοπάτια που διοργανώνουν σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο πεζοπορικές εκδρομές με συμμετοχή δεκάδων πολιτών.

Άρα αυτό που σήμερα είναι αναγκαίο, είναι ο συντονισμός των ανθρώπων που ασχολούνται μέχρι σήμερα με πεζοπορίες, η μεταφορά της εμπειρίας, η τεχνογνωσία από τους ειδικούς για να δημιουργηθεί επίσημα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών στο νομό. Το επόμενο στάδιο είναι να δούμε οργανωμένα, σε επίπεδο μιας διαδημοτικής συνεργασίας την προβολή των διαδρομών και το πρόγραμμα συντήρησής τους.

Αυτός ο εναλλακτικός τουρισμός δεν έχει μόνο την οικονομική διάσταση. Οι συμμετέχοντες σε διαφορικές μορφές τουρισμού έχουν σαν αναφορά τους τις περισσότερες φορές την προστασία του περιβάλλοντος, ζητούμενο στις εποχές που ζούμε.”

Μπάμπης Αντωνιάδης – 

Xaralabos Antoniadis