Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου: Παρουσιάζεται το πρόγραμμα -Οι παραστάσεις, πότε αρχίζει η προπώληση.
Με εντατικούς ρυθμούς το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εργάζεται για το καλοκαίρι του 2024 και τις παραστάσεις που θα παρουσιάσει. Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το καλοκαίρι θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη 2 Απριλίου, ενώ την ίδια μέρα στις 13:00 θα ξεκινήσει και η προπώληση των εισιτηρίων.
6 Ιουλίου αρχίζει η Επίδαυρος
Οπως γνωρίζει το iefimerida το φετινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα, Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, σε Ηρώδειο και τους υπόλοιπους χώρους του φεστιβάλ, ενώ στην Επίδαυρο θα δούμε σπουδαίες παραστάσεις.
Σημαντική στιγμή για το καλοκαίρι η συνεργασία, για πρώτη φορά, με το Εθνικό Θέατρο του διεθνούς σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου ο οποίος θα παρουσιάσει «Ορέστεια». Μαζί του οι μόνιμοι συνεργάτες της ομάδας του, Αλγαϊα Παππα, Σοφία Χιλλ, Σάββας Στρούμπος.
Η δεύτερη παράσταση του Εθνικού στην Επίδαυρο θα είναι οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θανου Παπακωνσταντίνου.
Το θέατρο Τέχνης κατεβαίνει Επίδαυρο με σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη και τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου με κορυφαία του χορού την Μαρίνα Σάττι. Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης συμμετέχει και η Χριστίνα Σουγιουλτζή με την ομάδα χορού και ακροβατών «Κι ομως κινείται».
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τον Γιάννη Κακλέα στη σκηνοθεσία θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη.
Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια
Παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο με έναν λαμπερό θίασο Ελλήνων ηθοποιών με «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»
Μετά τις αριστουργηματικές Τρεις αδερφές (2018), που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις λόγω της εξ ολοκλήρου απόδοσης του τσεχοφικού έργου στη νοηματική γλώσσα, ο πρωτοπόρος Ρώσος σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που τον σύστησε στο ελληνικό κοινό. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος για την ποιητική σκηνοθετική ματιά του Κουλιάμπιν θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια, στις 5 και 6 Ιουλίου, με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε μια διεθνή παραγωγή του Φεστιβάλ.
Σημαντικοί ηθοποιοί του θεάτρου απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Ανθή Ευστρατιάδου Ιφιγένεια, Μαρία Ναυπλιώτου Κλυταιμνήστρα, Νικόλας Παπαγιάννης Μενέλαος, Δημήτρης Παπανικολάου Πρεσβύτης, Θάνος Τοκάκης Αχιλλέας, Νίκος Ψαρράς Αγαμέμνων. Χορός: Δημήτρης Γεωργιάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ.
Αναφερόμενος στην επιλογή του να αναμετρηθεί με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, ο Κουλιάμπιν τονίζει: «Όταν μου έγινε η πρόταση να σκηνοθετήσω στην Επίδαυρο, δεν δίστασα. Η Ιφιγένεια είναι ένα από τα πιο σύνθετα και ταυτόχρονα συναρπαστικά κείμενα της αρχαίας δραματουργίας. Η βασική συνθήκη του έργου είναι ο πόλεμος. Δεν βλέπουμε μάχες, αισθανόμαστε όμως τη μυρωδιά του πολέμου που επίκειται. Όλα είναι έτοιμα: τα στρατεύματα, τα όπλα. Χρειάζεται μόνο μια μικρή ώθηση για να πάρει μπρος. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό μεταφέρεται στο σήμερα. Στο έργο δεν υπάρχει το ερώτημα αν θα γίνει ο πόλεμος αλλά πότε. Για μένα όλα έχουν να κάνουν με τις τεχνολογίες του πολέμου, την πολιτική, τα ΜΜΕ… Σήμερα δυστυχώς ο πόλεμος είναι πάλι παρών στη ζωή μας. Παραδόξως –και παρά την ιστορική εμπειρία– εμείς οι άνθρωποι κάνουμε πράγματα που νομίζαμε ότι ποτέ δεν θα ξαναγίνουν».
Όπως εξηγεί ο δραματολόγος Roman Dolzhanskiy, η παράσταση θα εστιάσει στο θέμα του πολέμου αλλά και της θυσίας: «Στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι, πρέπει να γίνει μια αδιανόητη θυσία για να ξεκινήσει ο πόλεμος. Υπάρχει ταυτόχρονα και μια οικογενειακή ιστορία πίσω από αυτή τη θυσία. Και μια οικογενειακή προδοσία. Μια προδοσία που αποδεικνύει περίτρανα πως ο πόλεμος είναι ικανός να καταστρέψει κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά, κάθε αξία. Η αρχαία τραγωδία αναδεικνύει εδώ πόσο “φυσικά” μπορεί να επιβληθεί μια “αφύσικη” θυσία που δεν τη χωρά ο ανθρώπινος νους».
Έχοντας πρόσφατα ανεβάσει, σε συνεργασία με τον ίδιο δραματολόγο, την Ηλέκτρα του Ευριπίδη στο Θέατρο των Εθνών της Μόσχας, ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν δηλώνει ενθουσιασμένος για την κάθοδό του στην Επίδαυρο, με απόλυτη συναίσθηση του μεγέθους και της κλίμακας του αργολικού θεάτρου: «Είναι ένας μοναδικός χώρος, με τους δικούς του νόμους και τη δική του ενέργεια».
Ταυτόχρονα, απορρίπτει συνειδητά τη «μουσειακότητα» αναζητώντας μια γόνιμη συνομιλία με το Αρχαίο Δράμα με σύγχρονους όρους: «Είμαι πάντα πολύ προσεκτικός στο πώς προσεγγίζω τις αρχαίες τραγωδίες. Όχι επειδή αποτελούν μνημεία, αλλά λόγω της καθαρότητάς τους. Η πλοκή είναι απόλυτη, δραματική, συμπαγής. Η πρόκληση είναι να τη συνδέσουμε με τη δική μας εμπειρία».
Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο. Σχεδιασμένη αποκλειστικά για το αργολικό θέατρο, η πολυαναμένομενη αυτή παράσταση ενώνει δημιουργικά γι’ άλλη μια φορά έναν ξένο σκηνοθέτη με την ελληνική σκηνή ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ και το πνεύμα της εξωστρέφειας που επιδιώκεται συνειδητά τα τελευταία χρόνια.