Η Γ΄ τάξη του Λυκείου Λυγουριού στην Κρήτη.

Η Γ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε την πενθήμερη εκδρομή της
στο πανέμορφο νησί της Κρήτης.
Με έδρα τα Χανιά επισκεφτήκαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Την πρώτη μέρα βρεθήκαμε στην Αεροπορική Βάση 115 της Σούδας Χανίων στο τμήμα συντήρησης πολεμικών αεροσκαφών, απογείωσης και στον προσομοιωτή πτήσεων και μια μοναδική εμπειρία από τον πύργο ελέγχου. Δοκιμάσαμε και κατάσβεση πυρκαγιάς σε αεροσκάφος από την πυροσβεστική της βάσης.
Στη συνέχεια πήγαμε στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη ιδρυτών της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα” που είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα και τυπώσαμε στα παλιά πιεστήρια του 18 αι. τις κάρτες μας.
Την επόμενη μέρα ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο του παλατιού
της Κνωσού από την ξεναγό μας Αρχοντάκη Μαρία και μετά στο συναρπαστικό Ενυδρείο Θαλασσόκοσμος στις Γούρνες Ηρακλείου.
Την τρίτη μέρα στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων δίπλα στο Ενετικό Κάστρο Φιρκά με θέα το λιμάνι, όπου την 1η Δεκεμβρίου 1913 υψώθηκε η σημαία της ανεξαρτησίας της Κρήτης και της πολυπόθητης Ένωσης με την Ελλάδα.


Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στην τεχνητή λίμνη της Αγυιάς και στο πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο το 1929.
Στο χωριό Θέρισο μετά από μια καταπληκτική διαδρομή ανάμεσα σε βουνά, φαράγγι και δάσος αλλά κατσικάκια κρι-κρι, είδαμε το Στρατηγείο, μουσείο σήμερα, του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Επανάσταση του Θερίσου το 1905 και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών με συγκινητικά εκθέματα. Την τελευταία μέρα τη Μονή Αρκαδίου,που έγινε παγκόσμιο σύμβολο λευθερίας μετά το ολοκαύτωμα στην Κρητική Επανάσταση του 1866 εναντίον των Τούρκων και τη γραφική πόλη του Ρεθύμνου με το όμορφο κάστρο της.
Γευτήκαμε τα παραδοσιακά εδέσματα και τη ρακή και διασκεδάσαμε με κρητική μουσική και μαντινάδες κι αφού ατενίσαμε κι εμείς το Αιγαίο πέλαγος από το Ακρωτήρι με τους τάφους των Βενιζέλων, αναχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν πάντα στα κατοπινά χρόνια μετά την αποφοίτησή μας από το σχολείο.
Σοφία Σαρρή, Δ-ντρια του λυκείου