Α. Πουλάς: Η κυβέρνηση διαλύει το ΕΣΥ με την τροπολογία για είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειαςανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

· Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 29-4-2024 η κυβέρνηση με ευθύνη του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη γράφει μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας.

· Μετά τη θέσπιση των απογευματινών ιατρείων και την δυνατότητα απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα βάζει οριστικά την ταφόπλακα στο ΕΣΥ με την τροπολογία που έφερε νύχτα Παρασκευής για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

· Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση επιχείρησε ξανά να φέρει την εν λόγω ρύθμιση σε προηγούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης.

· Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ζωτικά ζητήματα όπως η δημόσια υγεία ρυθμίζονται με νομοτεχνικές βελτιώσεις και με μεταμεσονύχτιες τροπολογίες ερήμην και εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και χωρίς καμία διαβούλευση. Η αλαζονεία σας έχει χτυπήσει κόκκινο.

· Πρόκειται για την πλήρη κατάλυση της νομοθετικής διαδικασίας, της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους.

· Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες της ρύθμισής σας γιατί καταθέσαμεένσταση αντισυνταγματικότητας και αυτό που ζητάμε ξεκάθαρα είναι η απόσυρση της εν λόγω κατάπτυστης τροπολογίας με την οποία:

· όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ., αλλά αντιθέτως πρόκειται να επιβαρυνθεί το σύστημα ακόμη περισσότερο, δεδομένου του όγκου των νέων εργασιών που θα πρέπει εφεξής να παράσχονται παράλληλα.

· Η παροχή της δυνατότητας χρήσης των υποδομών και του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες ιατρούς, ακόμη και εκτός του τακτικού ωραρίου, πρόκειται να δημιουργήσει ένα σύστημα δύο ταχυτήτων εντός του ίδιου νοσοκομείου, το οποίο πλέον μόνο εν μέρει θα λειτουργεί ως δημόσιο.

Το γεγονός αυτό αντίκειται στην αρχή της ισότητας και τον σεβασμό και προστασία της αξίας του ανθρώπου που προβλέπει το Σύνταγμα.

· Πρόκειται για απόπειρα κάλυψης των τεράστιων αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό μέσω ιδιωτών κλείνοντας το μάτι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που θα είναι οι επόμενες που μπούνε δυναμικά στο παιχνίδι.

· Και όλα αυτά γίνονται γιατί δεν θέλετε να χρηματοδοτήσετε και να στελεχώσετε το ΕΣΥ και προσπαθείτε να καλύψετε τις ανάγκες μέσω της οικονομικής αφαίμαξης των πολιτών.

· Δεν σας φτάνει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είμαστε 2οι σε ιδιωτικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπηθέλετε να γίνουμε πρωταθλητές. Έχετε πάρει χαμπάρι ότι σκοπεύετε σε μία λάθος πρωτιά της χώρας.

· Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το ΕΣΥ είναι πυλώνας της δημόσιας υγείας στη χώρα, το έχει αποδείξει περίτρανα σε πολύ δύσκολες συνθήκες όπως η πανδημία και πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο.

· Είναι ξεκάθαρη η ιδεολογική μας απόσταση με την κυβέρνηση η οποία 5 χρόνια τώρα αποδομεί το δημόσιο σύστημα υγείας λιθαράκι λιθαράκι μέχρι την τελική του καταστροφή.

· Σε αυτή τη στόχευση και την πρακτική σας θα μας βρίσκετε συνεχώς απέναντί σας να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στις δημόσιες δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

· Το κοινωνικό κράτος για εμάς είναι η κορυφαία προτεραιότητα – άλλωστε το ΠΑΣΟΚ το θεμελίωσε, το χρηματοδότησε και το στήριξε για δεκαετίες, κόντρα στα φιλελεύθερα παπαγαλάκια που ζητούσαν μείωση των κονδυλίων και συνεργασίες με τους ιδιώτες.

· Οι πολίτες έχουν καταλάβει ποιοι είσαστε.

· Σε λίγο έρχονται οι εκλογές και θα το γευτείτε το πικρό ποτήρι για τα καλά.

Δείτε παρακάτω το βίντεο: