Η Β΄ τάξη του Λυκείου Λυγουριού πραγματοποίησε τριήμερη περιβαλλοντική εκδρομή στο Βόλο.

Ξεκινήσαμε από το σχολείο μας για την όμορφη πρωτεύουσα της Μαγνησίας την Τετάρτη 24 Απριλίου και μετά από 6 ώρες ταξίδι φτάσαμε στην πόλη. Αμέσως μετά την άφιξή μας πήγαμε στην 
Ανακασιά Βόλου για να δούμε την οικία Κοντού με τις τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Ο Κοντός ήταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και σε αυτόν εργαζόταν ο Θεόφιλος ως μυλωνάς. Σήμερα οι απόγονοί του έχουν κάνει το σπίτι μουσείο με ελεύθερη είσοδο. Οι τοίχοι του είναι 
κατάγραφοι από τις ζωγραφιές του ζωγράφου που η αμοιβή του ήταν ένα 
πιάτο φαγητό και διαμονή.
 

Στη συνέχεια πήγαμε στην πανέμορφη Μακρινίτσα του Πηλίου των Κενταύρων και ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού. Κοντά στην κεντρική πλατεία είδαμε μια ακόμη τοιχογραφία του Θεόφιλου σε ένα παλιό καφενείο. Στο δρόμο με τα τοπικά προϊόντα και σουβενίρ φωτογραφηθήκαμε τον Θανάση Αδάμ, που έπαιζε το ρόλο του μικρού μαθητή Θανασάκη στην ταινία: ¨Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά” της Αλίκης Βουγιουκλάκη που είχε γυριστεί στη Μακρινίτσα το 1969.
 

Τη δεύτερη μέρα επισκεφτήκαμε τα επιβλητικά Μετέωρα και τις μονές Αγίου Στεφάνου και Βαρλαάμ. Με δέος και θαυμασμό αντικρύσαμε το μοναδικό πέτρινο δάσος με τα βυζαντινά μοναστήρια σκαρφαλωμένα στις κορφές των σκοτεινόχρωμων βράχων από ψαμμίτη της παλαιολιθικής εποχής. 
Από τα 30 αρχικά μοναστήρια σήμερα λειτουργούν μόνο έξι. Τα Μετέωρα από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
 

Κατεβαίνοντας για Καλαμπάκα σταματήσαμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών και ξεναγηθήκαμε στα μοναδικά εκθέματα με ταριχευμένα ζώα και πουλιά της μεσογειακής πανίδας αλλά κι από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους τελευταίο έκθεμα είναι το τζάγκουαρ της Αθήνας που είχε σταλεί για ταρίχευση στην Ελβετία.
 Την τρίτη μέρα αφού περιηγηθήκαμε στην όμορφη κοσμοπολίτικη πόλη του Βόλου, πήραμε το δρόμο της επιστροφής κάνοντας μια στάση στον αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου-Διμηνίου, σε απόσταση 1 χλμ. από το Βόλο, όπου υπήρχε στο λόφο νεολιθικός οικισμός από τους αρχαιότατους της Θεσσαλίας. Η περιοχή κατοικήθηκε πρώτη φορά γύρω στο 6.800 π.Χ. Ο αρχαιολόγος που έκανε τις πρώτες ανασκαφές εδώ ήταν ο Χρήστος Τσούντας   και τις συνέχισε ο Δημήτρης Θεοχάρης.
 

Επιστρέψαμε στο Λυγουριό με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις 
που θα συντροφεύουν πάντα και στα κατοπινά χρόνια της ενήλικης ζωής μας.
   

Σοφία Σαρρή, Δ-ντρια του λυκείου