Μάγεψε στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου Η “Ιφιγένεια / Βορά”

 H Αικατερίνη Παπαγεωργίου σκηνοθ;ethse την Ιφιγένεια / Βορά της Βίβιαν Στεργίου και ο Νίκος Χατζόπουλος το Εγώ, μια δούλα του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Δύο αιχμηροί θεατρικοί μονόλογοι σε μια ενιαία παράσταση στο επιβλητικό Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 05 και 06 Ιουλίου. Ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο η Ελίζα Σκολίδη και η Φιλαρέτη Κομνηνού.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
Ιφιγένεια / Βορά της Βίβιαν Στεργίου
Εμπνευσμένο από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη

Τελικά πόσες ακόμα Ιφιγένειες θα θυσιαστούν στον βωμό της ματαιοδοξίας;
Η Ιφιγένεια επισκέπτεται την Επίδαυρο για να «σπάσει τη σιωπή» της, προκειμένου να καταφέρει να αποδεσμευτεί από όλους τους χρησμούς, όλες τις κοινωνικές, σωματικές και συναισθηματικές καταπιέσεις που βασανίζουν διαχρονικά τις γυναίκες. Σε ένα σύστημα που δημιουργεί ανθρώπους-αντικείμενα, αναζητά τον τρόπο να διαχειριστεί ένα προσωπικό και συλλογικό τραύμα. 
Αφήνει πίσω της το στάδιο της οργής και διεκδικεί το δικαίωμά της στο πένθος. Πενθεί για όλες εκείνες τις στιγμές που φοβήθηκε, που στερήθηκε, που υποτιμήθηκε, που σώπασε, που ντράπηκε ή απλώς σάστισε. Πώς θα μπορέσουν οι σύγχρονες Ιφιγένειες να ονειρεύονται άφοβα κι ανερυθρίαστα; Πώς θα πιστέψουν βαθιά μέσα τους ότι η αγάπη δεν πονάει, δεν τραμπουκίζει, δεν εκφοβίζει και δεν υποτιμά; 

«Η αγάπη πονάει, αν θες να σ’ αγαπούν θα το υποστείς»
Ο μονόλογος εστιάζει στη στιγμή πριν τη θυσία της Ιφιγένειας όταν αυτή αποδέχεται τη μοίρα της. Η Ιφιγένεια κάνει βόλτα στην Επίδαυρο, στέλνει ηχητικά στη μαμά της, διαλογίζεται στην παραλία, προσέχει την επιδερμίδα της, πηγαίνει στον βωμό της. 
Προτού θυσιαστεί, μας λέει τον χρησμό της: η αγάπη πονάει, αν θες να σ’ αγαπούν θα το υποστείς. Συναινεί, αλλά πριν φύγει, ξεσπά. Δεν την πειράζει να πεθάνει, θέλει όμως πρώτα να ακουστεί. Η θυσία της μοιάζει τώρα κωμική, ελάχιστα τραγική. 

Η Βίβιαν Στεργίου στο συγγραφικό της σημείωμα γράφει χαρακτηριστικά για την ηρωίδα της:

«Η Ιφιγένεια κάνει βόλτα στην Επίδαυρο, στέλνει ηχητικά στη μαμά της, διαλογίζεται στην παραλία. Προσέχει την επιδερμίδα της, πηγαίνει στον βωμό της. Προτού την καταπιεί ο βωμός, μας λέει τον χρησμό της. Μία γυναικοκτόνος παράθεση εντολών.

Η αγάπη πονάει, αν θες να σ’ αγαπούν θα το υποστείς.

Η Ιφιγένεια συναινεί, αλλά πριν φύγει, κάνει ξέσπασμα. Όλο ησυχία ησυχία και ν’ ακούει τον χρησμό να της παίρνει το κεφάλι. Καιρός να πει κι αυτή κάτι, να τα πει. Κι όσο μιλάει, ο χρησμός κυλάει παντού γύρω της ακατάσχετος, φωνή, ενοχλητική και οικεία, θανατηφόρο δηλητήριο. Κι άλλες θα μπουν στο σκάμμα, μα τι να κάνεις;

Ο μονόλογος εμπνέεται από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη. Εστιάζει στη στιγμή πριν τη θυσία της Ιφιγένειας όταν αυτή αποδέχεται τη μοίρα της. Αφού το θέλει η Ελλάδα και το κορίτσι εμποδίζει, ας κοπεί σαν ζώο να αποπλεύσουν τα καράβια. Δεν πειράζει να πεθάνω, όμως πρώτα θ’ ακουστώ, λέει, φτύνοντας τις λέξεις – μοναδικό της όπλο. Κι όσο μονολογεί υπάρχει εδώ και τώρα. Μόλις πάψει πεθαίνει από χίλιες μεριές, σ’ όλα τα μέρη. Παντού και πάντα θριαμβεύει ο χρησμός. Η θυσία της είναι κωμική, ελάχιστα τραγική. Σκάβει τον λάκκο της και μπαίνει μέσα. Θυσία για το τίποτα. Κρέας για φάγωμα».

Συντελεστές
Ιφιγένεια / Βορά της Βίβιαν Στεργίου

  • Σκηνοθεσία Αικατερίνη Παπαγεωργίου
  • Σκηνικά – Κοστούμια Μυρτώ Σταμπούλου
  • Μουσική Διαμαντής Αδαμαντίδης
  • Κίνηση Χρυσηίς Λιατζιβίρη
  • Σχεδιασμός φωτισμού Αλέκος Αναστασίου
  • Βοηθός σκηνοθέτη Αλέξανδρος Βάρθης
  • Σχεδιασμός 3D projection mapping Envitec
  • Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή
  • Εκτέλεση παραγωγής The Young Quill / Φάνης Μιλλεούνης
  • Ερμηνεύει η Ελίζα Σκολίδη

Το έργο «Ιφιγένεια / Βορά» παρουσιάζεται μαζί (ενιαίο εισιτήριο) με το «Εγώ, μια δούλα».

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Η συγγραφέας Βίβιαν Στεργίου έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Μπλε Υγρό (Πόλις, 2017), θεατρική μεταφορά της οποίας παρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παναγόπουλου. Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο «Μένης Κουμανταρέας». Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της, με τίτλο Δέρμα, κυκλοφόρησε το 2022 (Πόλις). 

Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Royal Central School of Speech and Drama και από το τμήμα Σκηνοθεσίας Θεάτρου του Royal Holloway, University of London. Έχει ιδρύσει τη θεατρική ομάδα The Young Quil. Οι τελευταίες της δουλειές στο θέατρο ήταν η παράσταση «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βίζνιεκ που απέσπασε και την 1η θέση στα βραβεία κοινού της Athens Voice και «Η νύχτα των μυστικών» του Άκη Δήμου.