Ελαιοπαραγωγοί σε απόγνωση: Οι τιμές του ελαιολάδου κάτω του κόστους παραγωγής.

elaiolado euro

Οι ελαιοπαραγωγοί και οι αγρότες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν σταθερά κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό, παρά το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.

Οι έμποροι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ελαιόλαδο από συνεταιρισμούς και ελαιουργούς ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με τιμές από 4,40 έως 4,50 ευρώ το κιλό, γεγονός που οδηγεί σε αδιέξοδο τις συζητήσεις και “παγώνει” την αγορά.

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η τρέχουσα τιμή είναι ασύμφορη για τους παραγωγούς της Κρήτης, καθώς οποιαδήποτε τιμή κάτω από τα 5 ευρώ είναι μικρότερη από το κόστος παραγωγής.

“Φέτος, οι παραγωγοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής και να καλύψουν τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς, όπου η παραγωγή ήταν σχεδόν μηδενική. Αν και η ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε με αισιοδοξία και τιμές κοντά στα 6 ευρώ τον Οκτώβριο, πολύ γρήγορα η τιμή έπεσε στα 5 ευρώ και στη συνέχεια ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε στασιμότητα της αγοράς”, σημειώνει ο κ. Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μόνο το 25%-30% της φετινής παραγωγής έχει πωληθεί, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μεγάλα αποθέματα. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις μελλοντικές διακυμάνσεις της αγοράς.

Στελέχη του κλάδου θεωρούν ότι η στασιμότητα οφείλεται στις υπερβολικές προσδοκίες για πολύ υψηλότερες τιμές, που οδήγησαν πολλούς παραγωγούς να κρατήσουν το λάδι τους, ελπίζοντας σε τιμές των 8 και 9 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, η αγορά δεν επιβεβαίωσε αυτές τις εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να παραμένουν με απούλητα αποθέματα, ενώ οι τιμές παραμένουν χαμηλές.

Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι τον Δεκέμβριο κάποιοι διακινούσαν προσφορές με παραπλανητικά υψηλότερες τιμές, χωρίς να προχωρούν σε αγορές, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και δημιουργώντας ένα κλίμα σύγχυσης στην αγορά.

Την αβεβαιότητα αυξάνουν και οι εισαγωγές τουρκικού ελαιολάδου στην Ε.Ε. χωρίς δασμούς, οι οποίες δημιουργούν ένα ασαφές τοπίο για τους Έλληνες παραγωγούς. Παράλληλα, οι παραγωγοί στην Κρήτη δηλώνουν αποφασισμένοι να μην πουλήσουν κάτω από τα 6 ευρώ το κιλό, αν και η μελλοντική πορεία των τιμών είναι αβέβαιη.

“Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί οι συνάδελφοί μας στην Ιταλία πωλούν το λάδι τους στα 6,5 με 7 ευρώ το κιλό, ενώ εδώ πιέζονται να πουλήσουν στα 4,5 ευρώ. Οι ίδιοι έμποροι που αγοράζουν από τους Ιταλούς στα 6,5 ευρώ το κιλό, στην Κρήτη προσφέρουν μόλις 4,4 ευρώ, ασκώντας μάλιστα έντονες πιέσεις στους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς”, σημειώνουν παραγωγοί της Κρήτης.

Παρά την αβεβαιότητα, το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη μπορεί να παραμείνει η αγορά “παγωμένη” χωρίς αγοραπωλησίες. Ήδη, οι πιέσεις προς τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς να αρχίσουν να πωλούν αυξάνονται, καθώς και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε οριακό σημείο, αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδά τους.

Η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με τους παραγωγούς να αναζητούν απαντήσεις και λύσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους και να αποφύγουν το οικονομικό αδιέξοδο.