Ο Τάσος Χρόνης, στη σύσκεψη με το Γ.Γ. του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

siskepsi diaxeirisi apovliton

Νέα Πνοή στη Διαχείριση Απορριμμάτων για τους Μικρούς Ορεινούς Δήμους: Συνάντηση Κορυφής στην Κόρινθο

Μια σημαντική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου στην Κόρινθο, φέρνοντας στο επίκεντρο το κρίσιμο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ. Μανώλης Γραφάκος, συναντήθηκε με τους δημάρχους των μικρών ορεινών δήμων (κάτω των 10.000 κατοίκων) από την Πελοπόννησο, τη Δυτική και τη Στερεά Ελλάδα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Επιδαύρου, κ. Τάσος Χρόνης.

Κεντρική Διαχείριση και Διαλογή στην Πηγή: Η Νέα Στρατηγική

Όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Επιδαύρου, κ. Τάσος Χρόνης, σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση, η προετοιμασία και οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει μια κεντρική διαχείριση για τους συγκεκριμένους δήμους, αναλαμβάνοντας την αποκομιδή, τη μεταφορά και την επεξεργασία των απορριμμάτων.

Η χρηματοδότηση αυτής της πρωτοβουλίας θα προέλθει μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και του τέλους ταφής των απορριμμάτων. Το σχέδιο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τριών ρευμάτων συλλογής: τον μπλε, τον καφέ και τον κίτρινο κάδο. Στόχος είναι η διαλογή στην πηγή, μια πρακτική που αναμένεται να οδηγήσει σε δραστική μείωση των σύμμικτων απορριμμάτων και, κατ’ επέκταση, στο κόστος διαχείρισής τους.

Λύσεις για Δήμους με Προκλήσεις

Η πρόταση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα ευεργετική για τους μικρούς δήμους, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα (όπως απορριμματοφόρα και κάδους). Η κεντρική διαχείριση εκ μέρους του ΥΠΕΝ αναμένεται να άρει αυτά τα εμπόδια, αρκεί να ενισχυθεί και να εφαρμοστεί σωστά η διαλογή στην πηγή από τους πολίτες.

Επόμενα Βήματα και Χρονοδιάγραμμα

Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και η προετοιμασία της σε επίπεδο δήμου θα απασχολήσουν τους αρμόδιους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2025. Ο φιλόδοξος στόχος είναι η έναρξη της συγκεκριμένης διαχείρισης απορριμμάτων να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους (2026).

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων για τους μικρούς ορεινούς δήμους, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προωθώντας μια πιο σύγχρονη και αποτελεσματική προσέγγιση στο περιβαλλοντικό ζήτημα.