Νέο Μουσείο 2.500 τ.μ στην Επίδαυρο.

Η Επίδαυρος, ένας τόπος με βαθιές ρίζες στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό, πρόκειται να αποκτήσει ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτό το νέο κτίριο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, καθώς το υπάρχον μουσείο, ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα, έχει ξεπεράσει τον έναν αιώνα ζωής και δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες μουσειακές ανάγκες.
Ένας Σύγχρονος Χώρος για την Πολιτιστική Κληρονομιά
Το νέο μουσείο, με έκταση περίπου 2.500 τ.μ., σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, εκτός του μνημειακού συνόλου του Ασκληπιείου. Συγκεκριμένα, θα ανεγερθεί κοντά στις υπάρχουσες σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως το Ξενία και άλλα κτίρια που φιλοξενούν το Θεατρικό Μουσείο, καμαρίνια, γραφεία και αποθήκες. Η τοποθέτηση αυτή είναι ιδανική, καθώς συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την προστασία του αρχαιολογικού συνόλου.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, το μουσείο θα βρίσκεται στο τέλος μιας νέας διαδρομής περιήγησης, η οποία θα ξεκινά από την αρχαία είσοδο του ιερού (τα Προπύλαια) και θα καταλήγει στο Αρχαίο Θέατρο. Αυτή η διαδρομή θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τα ευρήματα και τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών. Το κτίριο του μουσείου θα διαθέτει χώρους υποδοχής, γραφεία, και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ η μόνιμη έκθεση θα καλύπτει μια έκταση 1.100 τ.μ.
Η πρόταση για το νέο μουσείο βασίζεται στη μουσειολογική μελέτη του καθηγητή Βασίλειου Λαμπρινουδάκη, ενός από τους κορυφαίους αρχαιολόγους που έχει αφιερώσει πάνω από 50 χρόνια στη μελέτη του ιερού του Ασκληπιού.
Η Ιστορία του Υπάρχοντος Μουσείου
Το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας. Κατασκευάστηκε το 1898-1900 από την Αρχαιολογική Εταιρεία και άνοιξε τις πύλες του το 1909. Ήταν αποτέλεσμα των ανασκαφών που διεξήγαγε ο Παναγής Καββαδίας από το 1881 έως το 1928 και φιλοξένησε πολλά από τα ευρήματα των ερευνών του.
Αν και το μουσείο αυτό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της μουσειακής αντίληψης των αρχών του 20ού αιώνα, η πυκνή διάταξη των εκθεμάτων λόγω του περιορισμένου χώρου δεν επιτρέπει τη βέλτιστη προβολή τους. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται:
- Επιγραφές
- Ιατρικά εργαλεία
- Αρχιτεκτονικά μέλη
- Ανάγλυφα
- Αγάλματα και μικρά αναθήματα
Μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι το ημιτελές κορινθιακό κιονόκρανο που βρέθηκε κοντά στη Θόλο, καθώς και τα εκμαγεία σπουδαίων αγαλμάτων (όπως της Υγείας και του Ασκληπιού) των οποίων τα πρωτότυπα φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η κατασκευή του νέου μουσείου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την ανάδειξη του Ασκληπιείου σε αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο, μια πρωτοβουλία που ενισχύεται μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης του 2019 μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ., της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Επιδαύρου.