Κουρεντζής στην Επίδαυρο: Μια Μεγαλειώδης Εμφάνιση που Άφησε Εποχή – Οι παρουσίες.

kourentzis epidavros (5)

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ένας χώρος που εδώ και αιώνες συνδέεται άρρηκτα με την αρχαία τραγωδία και τις φωνές των ηρώων της, μεταμορφώθηκε πλήρως το βράδυ της 19ης Ιουλίου. Για μία και μοναδική νύχτα, το αργολικό κοίλον δεν αντήχησε από τους θρήνους της Αντιγόνης ή τις κραυγές της Μήδειας, αλλά από τον σπάνιο παλμό της Ορχήστρας Utopia και τη συγκλονιστική μουσική του Γκούσταφ Μάλερ, υπό τη διεύθυνση του μοναδικού Θεόδωρου Κουρεντζή.

Η ατμόσφαιρα, παρά την έντονη ζέστη, ήταν μαγική. Ο ορίζοντας είχε βαφτεί με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, ενώ οι ήχοι των τζιτζικιών πλημμύριζαν τον αέρα, δημιουργώντας ένα φυσικό σκηνικό που προετοίμαζε το κοινό για την επερχόμενη εμπειρία. Μέσα σε αυτή την αρμονία φυσικής ομορφιάς, οι μουσικοί της Utopia, ντυμένοι όλοι στα μαύρα, εμφανίστηκαν σαν σκιές αναδυόμενες από τα βάθη του χρόνου. Ο ίδιος ο Θεόδωρος Κουρεντζής, με την αμφίεση ενός σύγχρονου ροκ σταρ –στενό παντελόνι και αμάνικη μπλούζα– ανέβηκε στη σκηνή εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, συνοδευόμενος από τη μεσόφωνο Eve-Maud Hubeaux.


Ένα Ταξίδι στις «Νεκρές Ψυχές» του Μάλερ

Γύρω στις 21:30, καθώς το σκοτάδι είχε πλέον κυριαρχήσει, η μουσική του Μάλερ άρχισε να κατακλύζει το θέατρο. Μια ηχητική, σκοτεινή θάλασσα απλώθηκε στο κοίλον, συγκλονίζοντας τους παρευρισκόμενους. Η ορχήστρα μεταμορφώθηκε σε ένα καράβι ψυχών, με τους μουσικούς να μοιάζουν να έχουν αναδυθεί από τα έγκατα της γης για να αποτίσουν φόρο τιμής στις «Νεκρές Ψυχές» του Μάλερ. Η ατμόσφαιρα ήταν βαθιά κατανυκτική, γεμάτη απόλυτη σιωπή. Κάθε νότα, κάθε κίνηση ήταν μια αφιέρωση, μια αναγνώριση της απώλειας και του πόνου.

Η Eve-Maud Hubeaux ερμήνευσε αριστουργηματικά τον σπαρακτικό κύκλο τραγουδιών που ο Μάλερ παρουσίασε για πρώτη φορά το 1905, βασισμένο σε πέντε ποιήματα από την ομώνυμη συλλογή του Γερμανού ποιητή Φρίντριχ Ρίκερτ. Οι στίχοι αυτών των τραγουδιών κυριαρχούνταν από την ανείπωτη θλίψη για τον χαμό και την απουσία παιδιών που είχαν χαθεί. Το κοινό μεταμορφώθηκε σε μάρτυρα μιας μυστικιστικής τελετής που ξεπερνούσε κατά πολύ μια απλή μουσική εμφάνιση. Κάθε μέτρο, κάθε νότα που έβγαινε από τους μουσικούς της Utopia Ορχήστρας γινόταν φορέας μιας συγκίνησης τόσο έντονης που άγγιζε τα όρια του μεταφυσικού.


Ο Κουρεντζής: Το Πνεύμα της Μουσικής

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Utopia, καθώς και ιδρυτής και Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας και Χορωδίας musicAeterna, δεν ήταν απλώς ο μαέστρος της βραδιάς. Ήταν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, το ίδιο το πνεύμα της μουσικής. Η διεύθυνσή του δεν ήταν συμβατική, αλλά εκπορευόταν από τη δύναμη και την ένταση του σώματός του, της ψυχής του, της ενέργειάς του. Κάθε κίνηση του Κουρεντζή αποτελούσε μια επέκταση της μουσικής, έναν διάλογο με τα όργανα και τους μουσικούς του. Έμοιαζε να συνομιλεί με την ίδια τη σύνθεση, να την αναδύει από τα βάθη της, δίνοντάς της ζωή. Η παρουσία του ήταν ένα με το ίδιο το έργο, συνυφασμένη με την ένταση και το πάθος της μουσικής του Γκούσταφ Μάλερ.

Η επαφή του με τους μουσικούς δεν ήταν απλώς καθοδήγηση, αλλά μια αρμονική συνύπαρξη. Η Utopia μίλησε με τον δικό της μοναδικό τρόπο για την ανθρώπινη ψυχή, τον πόνο και τη λύτρωση. Κάθε ήχος και κάθε νότα ήταν μια ανατολή και ένα ηλιοβασίλεμα ταυτόχρονα, αγγίζοντας τις πιο σκοτεινές και φωτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης. Ήταν μια σπάνια εμπειρία, κάτι πολύ παραπάνω από μια συναυλία. Ήταν μια βουτιά στις αβύσσους της ψυχής, μια αναζήτηση της εσωτερικής λύτρωσης μέσα από τις νότες του Μάλερ.

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με την επιβλητική του παρουσία, αποδείχθηκε ο ιδανικός τόπος για να ζήσει το κοινό αυτή τη μοναδική βραδιά. Το έργο του Μάλερ, μέσα από την αριστοτεχνική καθοδήγηση του Κουρεντζή, έγινε το όχημα για ένα ταξίδι στην άβυσσο της ψυχής, φωτίζοντας τον δρόμο για μια βαθιά πνευματική αναζήτηση. Η δύναμη της σιωπής και του σκοταδιού επανατοποθέτησε τους παρευρισκόμενους απέναντι στις σιωπηλές τραγωδίες του σύγχρονου κόσμου, ενώ το μαγικό χέρι του Θεόδωρου Κουρεντζή διηύθυνε τα ίδια τα συναισθήματα του κοινού, αγγίζοντας τα πιο άγνωστα και ευαίσθητα μέρη του εαυτού τους.

Τη μαγευτική αυτή στιγμή τίμησαν με την παρουσία τους αρκετά πρόσωπα από τον χώρο της τέχνης, της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού, της σύγχρονης ζωής και της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής μεταξύ αυτόν και οι :

  • Όλγα Κεφαλογιάννη (Υπουργός Τουρισμού)
  • Λίνα Μενδώνη (Υπουργός Πολιτισμού)
  • Κατερίνα Ευαγγελάτου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)
  • Εύα Νάθενα (Ενδυματολόγος)
  • Αλέξανδρος Πέιν (Σκηνοθέτης)
  • Αιμιλία Υψηλάντη (Ηθοποιός)
  • Σίσσυ Τουμάση (Ηθοποιός)
  • Αργύρης Πανταζάρας (Ηθοποιός)
  • Αγάπη Πολίτη (Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών)
  • Αντιγόνη Κουλουκάκου (Ηθοποιός)
  • Άρης Σερβετάλης (Ηθοποιός)
  • Έφη Μπίρμπα (Σκηνοθέτις)
  • Δημήτρης Πασσάς (Διευθυντής Φεστιβάλ)
  • Αλέξανδρος Κασσανδρινός (Σκηνοθέτης)
  • Στέλλα Καπεζάνου (Εικαστικός)
  • Αργυρώ Χιώτη (Σκηνοθέτις)

Η παρουσία αυτών των προσωπικοτήτων υπογραμμίζει τη σημασία και την απήχηση της εμφάνισης του Θεόδωρου Κουρεντζή στην Επίδαυρο, επιβεβαιώνοντας τον ιστορικό χαρακτήρα του γεγονότος για τον ελληνικό και διεθνή πολιτισμό.