Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2026 – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα.

arxaio theatro epidavrou

Το φετινό πρόγραμμα του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου δεν είναι απλώς μια σειρά παραστάσεων· είναι μια τολμηρή συνομιλία τεχνών. Θέατρο, χορός και όπερα συνυφαίνονται για να αναδείξουν τη διαχρονική αξία της αρχαίας γραμματείας, αποδεικνύοντας πως τα κλασικά κείμενα παραμένουν η πιο δυναμική «μήτρα» για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.


Ιούνιος: Η Επιστροφή ενός Μύθου

20 Ιουνίου | Εθνική Λυρική Σκηνή – Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι Εξήντα πέντε χρόνια μετά τη θρυλική εμφάνιση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιχειρεί μια ιστορική αναβίωση. Με οδηγό τα βιβλία σκηνοθεσίας του Αλέξη Μινωτή και τα εμβληματικά σχέδια του Γιάννη Τσαρούχη, η παράσταση ανασυνθέτει το παρελθόν με τα υλικά του σήμερα, εξερευνώντας την «όπερα του μέλλοντος».

Ιούλιος: Από τον Θρήνο στην Ουτοπία

3 & 4 Ιουλίου | Χρήστος Θεοδωρίδης – Πέρσες του Αισχύλου Ο νεαρός σκηνοθέτης από τη Θεσσαλονίκη επικεντρώνεται στον αδιαπραγμάτευτο θρήνο της απώλειας. Ένα έργο βαθιά πολιτικό και αντιπολεμικό, που μετατρέπει την είδηση της καταστροφής στη Σαλαμίνα σε μια σύγχρονη κραυγή για το ευτυχισμένο παρελθόν που χάθηκε.

17 & 18 Ιουλίου | Εθνικό Θέατρο / Δημήτρης Καραντζάς – Άλκηστις του Ευριπίδη Μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμικότητα. Ο Καραντζάς διαβάζει τη θυσία της Άλκηστης ως μια «νομιμοποιημένη» γυναικοκτονία, θέτοντας σκληρά ερωτήματα για την κοινωνική και πολιτική τάξη που επιβάλλει τον θάνατο ως αντάλλαγμα για τη ζωή.

24 & 25 Ιουλίου | Νίκος Καραθάνος – Ειρήνη του Αριστοφάνη Μια γιορτή του λαϊκού ανθρώπου ενάντια στη φρίκη του πολέμου. Οι Καραθάνος, Δεληβοριάς και Τριανταφύλλου απαντούν στην «τρέλα με την τρέλα», στήνοντας ένα πανηγύρι πάνω στα ερείπια, υπενθυμίζοντας πως η ειρήνη δεν είναι ουτοπία, αλλά ανάγκη επιβίωσης.

Αύγουστος: Σώμα, Ταυτότητα και Αποσύνθεση

31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου | Εθνικό Θέατρο / Ελένη Ευθυμίου – Τρωάδες του Ευριπίδη Με τη συμμετοχή της Ομάδας Εν Δυνάμει, 22 ερμηνευτές με και χωρίς αναπηρία φέρνουν στη σκηνή τη φρίκη του πολέμου. Το γυναικείο σώμα γίνεται το απόλυτο σύμβολο της ανθρώπινης τραγωδίας και της συλλογικής μνήμης.

7 & 8 Αυγούστου | Alan Lucien Øyen – Αντιγόνη Ο διεθνούς φήμης Νορβηγός χορογράφος, σε συνεργασία με το Tanztheater Wuppertal της Pina Bausch, προτείνει μια ριζοσπαστική επανερμηνεία. Η σωματική ποίηση του χορού συναντά τον προφορικό λόγο σε μια παράσταση που ξεπερνά τα όρια των ειδών.

21 & 22 Αυγούστου | ΚΘΒΕ / Αστέριος Πελτέκης – Λυσιστράτη του Αριστοφάνη Η έννοια της «εντροπίας» –της κοινωνικής αποσύνθεσης– κυριαρχεί σε αυτή την ανάγνωση. Η Λυσιστράτη δεν είναι απλώς μια κωμωδία για τον έρωτα, αλλά μια επείγουσα αναζήτηση ενός νέου τρόπου οργάνωσης σε μια κοινωνία που έχει χάσει τον προσανατολισμό της.

28 & 29 Αυγούστου | ΘΟΚ / Θωμάς Μοσχόπουλος – Ίων του Ευριπίδη Το πρόγραμμα κλείνει με ένα αινιγματικό έργο για την ταυτότητα και το «ανήκειν». Σε ένα σκηνικό πολυπρισματικό, ο Ίων πασχίζει να βρει τις ρίζες του ανάμεσα στο ψεύδος και την αλήθεια, σε μια εποχή που όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση.


Το συμπέρασμα: Το φετινό καλοκαίρι, η Επίδαυρος μετατρέπεται σε έναν ζωντανό οργανισμό όπου το αρχαίο δράμα δεν αντιμετωπίζεται ως μουσειακό είδος, αλλά ως ένας καθρέφτης των σύγχρονων αδιεξόδων και ελπίδων μας.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Παραστάσεων 2026

ΗμερομηνίαΕίδοςΈργοΦορέας / ΣκηνοθεσίαΒασικοί Συντελεστές / Ερμηνευτές
20 ΙουνίουΌπεραΜήδεια (Λ. Κερουμπίνι)Εθνική Λυρική Σκηνή / Π. ΠαγουλάτοςΆννα Πιρότσι, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Ζαν-Φρανσουά Μπορράς
3 & 4 ΙουλίουΘέατροΠέρσες (Αισχύλου)Χρήστος ΘεοδωρίδηςΜουσική: The Boy, Χορός 25 ηθοποιών
17 & 18 ΙουλίουΘέατροΆλκηστις (Ευριπίδη)Εθνικό Θέατρο / Δ. ΚαραντζάςΗρώ Μπέζου, Γιάννης Νιάρρος, Κ. Αβαρικιώτης, Θ. Τζήμου
24 & 25 ΙουλίουΘέατροΕιρήνη (Αριστοφάνη)Νίκος ΚαραθάνοςΦοίβος Δεληβοριάς, Γ. Χατζηπασχάλη, Θ. Αλευράς
31 Ιουλίου & 1 ΑυγούστουΘέατροΤρωάδες (Ευριπίδη)Εθνικό Θέατρο / Ελένη ΕυθυμίουΛυδία Φωτοπούλου, Αργύρης Ξάφης, Ομάδα Εν Δυνάμει
7 & 8 ΑυγούστουΧορόςΑντιγόνη (Σοφοκλή)Alan Lucien Øyen / winter guestsΧορευτές του Tanztheater Wuppertal (Pina Bausch)
21 & 22 ΑυγούστουΘέατροΛυσιστράτη (Αριστοφάνη)ΚΘΒΕ / Αστέριος ΠελτέκηςΕλισάβετ Κωνσταντινίδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κρ. Κατσούλης
28 & 29 ΑυγούστουΘέατροΊων (Ευριπίδη)ΘΟΚ / Θωμάς ΜοσχόπουλοςΗ διανομή θα ανακοινωθεί σύντομα