20 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Γιατί οι Μέλισσες Είναι Ζωτικής Σημασίας για την Επιβίωσή μας
Σήμερα, 20 Μαΐου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, μια ημέρα αφιερωμένη σε αυτούς τους μικροσκοπικούς αλλά κομβικούς επικονιαστές, και σε όλους τους άλλους επικονιαστές όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και τα κολίμπρι. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε αυτή την ημέρα για να αναδείξει τη ζωτική σημασία τους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη επιβίωση, αλλά και τις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Η Αόρατη Εργασία των Επικονιαστών
Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων μας. Σχεδόν 90% των άγριων ανθοφόρων ειδών βασίζεται αποκλειστικά ή εν μέρει στους επικονιαστές. Επιπλέον, το 75% των εδώδιμων φυτών και το 35% της γεωργικής γης στον κόσμο εξαρτάται από αυτούς. Οι επικονιαστές δεν συνεισφέρουν μόνο στην επισιτιστική ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την παραγωγή φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών, αλλά είναι και κρίσιμοι για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη.
Οι Απειλές που Αντιμετωπίζουν
Δυστυχώς, οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε. Ο τωρινός ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερος από τον κανονικό, κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Περίπου το 35% των ασπόνδυλων επικονιαστών, κυρίως μέλισσες και πεταλούδες, και περίπου το 17% των σπονδυλωτών, όπως οι νυχτερίδες, απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως.
Οι αιτίες είναι πολλές:
- Εντατικές γεωργικές πρακτικές: Η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και η μονοκαλλιέργεια μειώνουν την ποικιλία των φυτών και καταστρέφουν τους φυσικούς βιότοπους των επικονιαστών.
- Αλλαγή χρήσης γης: Η αστικοποίηση και η αποψίλωση δασών περιορίζουν τους χώρους όπου μπορούν να ζήσουν και να τραφούν οι μέλισσες.
- Κλιματική αλλαγή: Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τους κύκλους ζωής των επικονιαστών και την ανθοφορία των φυτών.
- Πανδημία COVID-19: Αν και έμμεσα, η πανδημία έχει επηρεάσει τον μελισσοκομικό τομέα, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή και το εμπόριο μελιού και άλλων προϊόντων.
Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, οι θρεπτικές καλλιέργειες όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και πολλά λαχανικά θα υποκαθίστανται όλο και περισσότερο από σπαρτά όπως ρύζι, καλαμπόκι και πατάτες, οδηγώντας τελικά σε μια ανισορροπία στην διατροφή μας και σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Τι Μπορούμε να Κάνουμε;
Είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας επικεντρώνεται στην μελισσοκομική παραγωγή και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών από τους μελισσοκόμους. Στόχος είναι η υποστήριξη των βιοτικών τους μέσων και η διασφάλιση προϊόντων καλής ποιότητας.
Ωστόσο, η ευθύνη δεν είναι μόνο των μελισσοκόμων. Ως κοινωνία, μπορούμε να συμβάλουμε:
- Ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας για τη σημασία των επικονιαστών.
- Στηρίζοντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και προϊόντα.
- Δημιουργώντας φιλικούς προς τους επικονιαστές κήπους και χώρους πρασίνου, φυτεύοντας ανθοφόρα φυτά.
- Μειώνοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων σε κήπους και αγρούς.
Εξαρτόμαστε όλοι από τους επικονιαστές. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναχαιτίσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας και να προστατεύσουμε αυτά τα πολύτιμα πλάσματα για το δικό μας μέλλον και το μέλλον του πλανήτη.
Πώς μπορούμε να συμβάλουμε όλοι στην προστασία των μελισσών στην καθημερινότητά μας;