Ο Μητροπολίτης Ιρλανδίας κ.κ. Ιάκωβος στο Λυγουριό.

Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιρλανδίας κ.κ. Ιακώβου τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, στο πανέμορφο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στο Λυγουριό, στη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης.
Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος (κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1977. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Βερολίνου. Τη Θεολογία σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 2005 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου Ηρακλείου Κρήτης λαβών το όνομα Δημήτριος. Διάκονος χειροτονήθηκε το 2006 και Πρεσβύτερος το 2008 από τον Επίσκοπο Κνωσού Ευγένιο. Το 2010 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Το ίδιο έτος μετέβη στον Καναδά όπου υπηρέτησε ως εφημέριος στους Ιερούς Ναούς Αγίου Νικολάου Τορόντου, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μείζονος Μόντρεαλ και Αγίου Γεωργίου Μόντρεαλ. Στις 30 Ιουλίου 2020 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μόντρεαλ, τιτουλάριος Επίσκοπος Ζηνουπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Καναδά, μετονομασθείς Ιάκωβος. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος, συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Καναδά Ιωάννη-Κασσιανό (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Κεράμων Βαρθολομαίο και Πατάρων Αθηναγόρα. Στις 22 Μαρτίου 2024 εξελέγη Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Ιρλανδίας.
Λίγα λόγια για το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Αραχναίο και χρήζει άμεσης παρέμβασης της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη και χρηματοδότησης της υπάρχουσας μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης.
Μεταβυζαντινός ναός, που ανήκει στον τύπο του απλού τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου, με οκτάπλευρο τρούλο. Στο δυτικό μέρος απολήγει σε ευρύχωρο νάρθηκα, ενώ στο ανατολικό σε τρίπλευρη αψίδα. Οι τοίχοι είναι από αργολιθοδομή και η πλακόστρωση του σημερινού δαπέδου είναι μεταγενέστερη. Ο ναός έχει δύο εισόδους, από τη δυτική και νότια πλευρά. Οι τέσσερις κεντρικοί κίονες καθώς και τα κιονόκρανά τους προέρχονται από αρχαίο υλικό.
Σύμφωνα με την επιγραφή στο τέμπλο πάνω από την Ωραία Πύλη, ο ναός ολοκληρώθηκε το έτος 1713 επί επισκόπου Δαμαλών και Πεδιάδος Ιακώβου.
Το κτιστό τέμπλο και ένα μέρος του ναού έχουν αγιογραφηθεί. Οι μορφές βρίσκονται σε διάχωρα κόκκινης ταινίας. Η αγιογράφηση του ναού ίσως δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των γεγονότων του 1715 (Έναρξη Β΄ περιόδου Τουρκοκρατίας). Τοιχογραφίες σώζονται στο τέμπλο, στη βόρεια και νότια πλευρά του κυρίως ναού και στο χώρο του Ιερού. Ο αγιογράφος αγαπά τα φυτικά και γεωμετρικά κοσμήματα αν και στυλιζαρισμένα. Το ίδιο γίνεται και με τις μορφές που διακρίνονται για τα φωτεινά πρόσωπα και τα ευγενικά χαρακτηριστικά. Η χρωματική κλίμακα είναι περιορισμένη.
Μετά το πέρας της ομιλίας, ο εφημέριος του ναού π. Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Λυγουριού, ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Ιρλανδίας κ.κ. Ιάκωβο για την αποδοχή της πρόσκλησης και την τιμή να τελέσει τον Αρχιερατικό Εσπερινό και όσα ακούσαμε από τα χείλη του για την ολοκληρωτική αγάπη προς τον Χριστό, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, όπως έπρατταν οι Άγιοι και η Αγία Μαρίνα και φυσικά προς τους συνανθρώπους μας.
Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Λυγουριού
π. Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος