Στα «Ύψη» τα Καύσιμα και στον Δήμο Επιδαύρου: Ξεπέρασαν τα 2€ με το Βλέμμα στον Κόλπο.

Το Gemini είπε
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στην αντλία έχει αρχίσει να θυμίζει «εφιάλτη» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Επιδαύρου. Η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία.
Ακολουθεί ένα άρθρο που αναλύει την κατάσταση:
Στα «Ύψη» τα Καύσιμα στον Δήμο Επιδαύρου: Ξεπέρασαν τα 2€ με το Βλέμμα στον Κόλπο
Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» την πόρτα της Αργολίδας πιο δυνατά από ποτέ. Τις τελευταίες ημέρες, οι οδηγοί στον Δήμο Επιδαύρου έρχονται αντιμέτωποι με τιμές που προκαλούν ίλιγγο, καθώς τόσο η αμόλυβδη όσο και το diesel κίνησης φιγουράρουν πλέον πάνω από τα 2,00€ ανά λίτρο στα περισσότερα πρατήρια της περιοχής.
Η Αιτία: Οι Εξελίξεις στον Κόλπο
Η απότομη αυτή άνοδος δεν είναι τυχαία. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και οι κλιμακούμενες εντάσεις στον Περσικό Κόλπο έχουν προκαλέσει νευρικότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.
- Αβεβαιότητα στην Παραγωγή: Οι απειλές για τη ναυσιπλοΐα σε κρίσιμα περάσματα (όπως τα Στενά του Ορμούζ) αυξάνουν το κόστος ασφάλισης και μεταφοράς.
- Διεθνείς Τιμές: Το βαρέλι τύπου Brent σημειώνει συνεχή άνοδο, γεγονός που μετακυλίεται άμεσα στην κατανάλωση.
- Τοπική Επιβάρυνση: Λόγω της γεωγραφικής θέσης και των εξόδων μεταφοράς, περιοχές της περιφέρειας όπως η Επίδαυρος συχνά βλέπουν τις αυξήσεις αυτές πιο γρήγορα από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Επιπτώσεις στην Τοπική Κοινωνία
Για έναν δήμο που βασίζεται στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, οι τιμές αυτές είναι δυσβάσταχτες.
- Μετακινήσεις: Οι κάτοικοι που μετακινούνται καθημερινά προς Ναύπλιο ή Άργος για εργασία βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.
- Τουρισμός: Υπάρχει φόβος ότι το αυξημένο κόστος μετακίνησης θα επηρεάσει την επισκεψιμότητα στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Λυγουριό, ειδικά από εγχώριους εκδρομείς.
- Αγροτικά Προϊόντα: Η άνοδος του πετρελαίου κίνησης εκτοξεύει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των τοπικών προϊόντων.
Σημείωση: Παρά τη σύγχυση που μπορεί να υπάρχει με ιστορικές συγκρούσεις, οι τωρινές αυξήσεις αφορούν τη σύγχρονη αστάθεια στη Μέση Ανατολή (2024-2026) και όχι τον παλαιότερο Πόλεμο του Κόλπου του ’90, αν και οι συνέπειες στην οικονομία παραμένουν εξίσου οδυνηρές.
