Παγκόσμια ημέρα εορτασμού ελιάς-ελαιολάδου η 26η Νοεμβρίου.

0

Η Unesco και η Διεθνής Επιτροπή Ελιάς, ανακήρυξαν την 26η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου προκειμένου να ενισχύσουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Mε ανακοίνωσή του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, που ιδρύθηκε το 1959 και συνενώνει τις χώρες που παράγουν το 94% του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς, επισημαίνει πως φέτος, οι χώρες – µέλη του θα γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου, µε το κοινό μήνυμα: Επιλέγουμε την ελιά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και την υγεία µας!

Σημαντική πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική η σημασία της ελαιοκαλλιέργειας

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που ενσωματώνει, προκειμένου ο κόσμος να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

Το ελαιόδεντρο, το ευλογημένο αυτό δέντρο, έχει τις ρίζες του στη Μεσόγειο και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας.

Διαδεδομένο πλέον και στις πέντε ηπείρους, συμβάλλει σε πολλές χώρες στη βιώσιμή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους και στη διατήρηση των φυσικών τους πόρων.

Ως παράγοντας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η ελαιοκαλλιέργεια έχει θετικό ισοζύγιο άνθρακα, καθώς, κατά τον κύκλο ανάπτυξής του, το ελαιόδεντρο απορροφά περισσότερο CO2 συγκριτικά µε τα αέρια θερμοκηπίου που εκλύονται κατά την διαδικασία παραγωγής του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγμένη θρεπτική αξία για την
υγεία του ανθρώπου και όντας βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής,
προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για
απεριόριστες γαστρονομικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φημισμένους σεφ ανά τον κόσμο.

Ευρέως αναγνωρισμένες είναι επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες των παραγώγων της στην πρόληψη αρκετών ασθενειών.

Οι χώρες που συµµετέχουν στο Διεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου, εφαρµόζοντας τη νέα Διεθνή Συµφωνία για το Ελαιόλαδο και την Επιτραπέζια Ελιά, η οποία έχει την εγγύηση των Ηνωµένων Εθνών, στηρίζουν τον ελαιοκοµικό τοµέα, την βιώσιµη οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη και την προστασία του πλανήτη και της υγείας.

Αφήστε μια απάντηση