ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2019

0

Δείτε το εντυπωσιακό πρόγραμμα των παραστάσεων που θα δούμε το καλοκαίρι του 2019 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αλλά και στη Μικρή Επίδαυρο

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019 ανακοινώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, στη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου:

21 & 22 Ιουνίου
Οιδίπους
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Γουίλσον
Συμπαραγωγή: ConversAzioni – Teatro Olimpico Vicenza – Pompeii Theatrum Mundi – Teatro Stabile di Napoli

Η αρχετυπική ιστορία του Οιδίποδα ξεδιπλώνεται µέσα από τα εκπληκτικά, χαρακτηριστικά tableau vivant του Ρόµπερτ Γουίλσον. Ο κορυφαίος δηµιουργός ακολουθεί την ιστορία του
Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συµπίπτει απολύτως µε τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη στιγµή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους, µέχρι τη στιγµή της τύφλωσής του, αφού έχουν προηγηθεί οι φρικτές αποκαλύψεις: από το πρώτο φως της ζωής στο τελευταίο φως που αντικρίζει. Δύο «µάρτυρες», ένας άντρας και µια γυναίκα, µας µεταφέρουν
αυτά που βλέπουν, τον βίο και την πολιτεία του Οιδίποδα, σαν να µιλάνε διαµέσου των αιώνων.

Η αρχετυπική ιστορία του Οιδίποδα ξεδιπλώνεται µέσα από τα εκπληκτικά, χαρακτηριστικά tableau vivant του Ρόµπερτ Γουίλσον.

Η αρχετυπική ιστορία του Οιδίποδα ξεδιπλώνεται µέσα από τα εκπληκτικά, χαρακτηριστικά tableau vivant του Ρόµπερτ Γουίλσον.

28 και 29 Ιουνίου
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ορέστεια του Αισχύλου

Μια καινοτόµα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο: Τρεις σκηνοθέτιδες στην πρώτη τους εµφάνιση στην Επίδαυρο παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την Ορέστεια, τη µοναδική σωζόµενη τριλογία του αρχαίου δράµατος, µε την ίδια δηµιουργική οµάδα ηθοποιών και συντελεστών. Τον Αγαµέµνονα σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τις Χοηφόρους η Λίλλυ Μελεµέ και τις Ευµενίδες η Γεωργία Μαυραγάνη.

5 και 6 Ιουλίου
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ικέτιδες του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Δύο Εθνικά Θέατρα, το Εθνικό Θέατρο και ο ΘΟΚ, συνεργάζονται για το ανέβασµα ενός εµβληµατικού έργου. Μια τραγωδία για τον πόλεµο, τους νεκρούς αλλά και την υπαρξιακή
αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και την αντοχή σε µια νέα µετάφραση από τον Γιώργο Κοροπούλη.

12 και 13 Ιουλίου
Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Με τον Δηµήτρη Λιγνάδη στο ρόλο του Οιδίποδα και την Αµαλία Μουτούση στο ρόλο της Ιοκάστης

Το τελειότερο έργο του Σοφοκλή και κατά γενική οµολογία η πλέον υποδειγµατική αρχαία τραγωδία ξεκινά µε ένα µυστήριο. Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιµό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο. Ο χρησµός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιµωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγµα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων.

19 και 20 Ιουλίου
ΚΘΒΕ
Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Από τα οψιµότερα έργα του Ευριπίδη η Ιφιγένεια εν Αυλίδι γράφτηκε µεταξύ 408 και 406 π.Χ. και παρουσιάστηκε µετά τον θάνατό του στα Μεγάλα Διονύσια, όπου και κέρδισε το πρώτο
βραβείο.

Ίβο βαν Χόβε: Ο διάσημος Βέλγος σκηνοθέτης σκηνοθετεί τον θίασο της Κοµεντί Φρανσαίζ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.

Ίβο βαν Χόβε: Ο διάσημος Βέλγος σκηνοθέτης σκηνοθετεί τον θίασο της Κοµεντί Φρανσαίζ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.

26 και 27 Ιουλίου
Κοµεντί Φρανσαίζ / Comédie-Française
Ηλέκτρα / Ορέστης του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Ίβο βαν Χόβε

Για πρώτη φορά, ο πιο παλιός θίασος εν ενεργεία στον κόσµο θα παίξει στο µοναδικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο διάσημος σκηνοθέτης Ίβο βαν Χόβε ξανασυναντιέται µε τον θίασο της
Κοµεντί Φρανσαίζ µε µια νέα µεγάλη τοιχογραφία, που συνδέεται αυτή τη φορά µε την οικογένεια των Ατρειδών.

2 & 3 Aυγούστου
Νεφέλες του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί την αριστοτεχνική κωµωδία του Αριστοφάνη με τους: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργο Γάλλο, Νίκο Καραθάνο, Καρυοφυλλιά Καραµπέτη, Γιάννη Κλίνη, Έµιλυ Κολιανδρή, Χρήστο Λούλη, Ελίνα Ρίζου, Θεοδώρα Τζήµου, Αινεία Τσαµάτη, Λυδία Φωτοπούλου κ.ά.

9 & 10 Aυγούστου
ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης
Με την Κάθρην Χάντερ στο ρόλο του Προµηθέα

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σκηνοθετεί την τραγωδία του Αισχύλου με πρωταγωνίστρια την πολυβραβευμένη ελληνικής καταγωγής ηθοποιό, Κάθριν Χάντερ.

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τις Νεφέλες του Αριστοφάνη με ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών: Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη κ.α.

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τις Νεφέλες του Αριστοφάνη με ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών: Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη κ.α.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου:

22 Ιουνίου
9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας
Προβολή-έκπληξη

Παραµένοντας και φέτος πιστό στο σινεφιλικό ραντεβού του, το Φεστιβάλ Αθηνών προγραµµατίζει µια προβολή-έκπληξη στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 22 Ιουνίου.

28 & 29 Ιουνίου
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Μουσικό θέατρο της πρωτοπορίας και αρχαίοι µύθοι
Έργα Ξενάκη, Χρήστου, Κουµεντάκη

Κασσάνδρα του Ιάννη Ξενάκη
Αναπαράστασις Ι: Ο βαρύτονος του Γιάννη Χρήστου
Σκηνοθετική επιµέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Έσσεται ήµαρ… του Γιώργου Κουµεντάκη
Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

Η Εναλλακτική Σκηνή, η µικρή σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Μικρή Επίδαυρο, για να δώσει το στίγµα της δραστηριότητάς της, παρουσιάζοντας τρία
εµβληµατικά έργα µουσικού θεάτρου Ελλήνων συνθετών της πρωτοπορίας, που εµπνέονται από αρχαίους µύθους.

5 & 6 Ιουλίου
Θεογονία του Hσιόδου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Το επικό, αφηγηµατικό ποίηµα του Ησίοδου, θεµελιώδες κείµενο της αρχαίας γραµµατείας που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ., περιγράφει τη γένεση του κόσµου και τη γενεαλογία των
θεών της ελληνικής µυθολογίας, επιχειρώντας µια δυναµική σύνθεση των πολλών διαφορετικών µυθολογικών παραδόσεων.

12 & 13 Ιουλίου
Ομάδα Χορού Griffón
KAOS
Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου

Η οµάδα χορού Griffón της Ιωάννας Πορτόλου επιστρέφει στην Επίδαυρο µε την παράσταση KAOS, βασισµένη στον σωµατοποιηµένο λόγο της τραγωδίας, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της
ερευνητικής και καλλιτεχνικής διαδικασίας του εργαστηρίου «Χάος & Τάξη» που άνοιξε κατά τη διάρκεια του Λυκείου Επιδαύρου 2018.

19 & 20 Ιουλίου
Δάφνις + Χλόη του Λόγγου
Un amore bucolico
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος

Ο Δημήτρης Μπογδάνος σκηνοθετεί μία από τις πιο διάσηµες και αρχετυπικές ιστορίες αγάπης όλων των εποχών, το βουκολικό ειδύλλιο Δάφνις και Χλόη, ένα από τα πρώτα µυθιστορήµατα που γράφτηκαν ποτέ και το µοναδικό σωζόµενο έργο του Λέσβιου συγγραφέα Λόγγου, για τη ζωή του οποίου γνωρίζουµε ελάχιστα.

26 & 27 Ιουλίου
Φαίδρα του Ρακίνα
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου

Το έργο βασίζεται στο γνωστό µύθο του Ιππόλυτου και της Φαίδρας, που έχει συγκινήσει λογοτέχνες και τραγικούς ποιητές από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα, από τον Ευριπίδη και τον
Σενέκα ως τη Σάρα Κέιν.

2 & 3 Αυγούστου
Δαναΐδες του Ανδρέα Κάλβου
Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη
Με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, τη Λένα Παπαληγούρα και τον Άρη Μπαλή
Τραγουδάει η Άρτεµις Μπόγρη

Στην ορχήστρα της Μικρής Επιδαύρου, τρεις ηθοποιοί και µια µεσόφωνος αναµετρώνται µε το καλβικό σύµπαν, όπου συγκατοικούν, σε µια ευαίσθητη ισορροπία, η δραµατουργία και η ποίηση.

Αφήστε μια απάντηση