Λαϊκή Συσπείρωση : Όχι στη δημιουργία Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου

0

Ανακοίνωση για την δημιουργία δημοτικής επιχείρησης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19/10/2020 η δημοτική αρχή Χρόνη με την συμφωνία και των παρατάξεων Τσιλογιάννη και Γαλάνη (πλην ενός συμβούλου που δήλωσε «παρών») ψήφισε υπέρ της δημιουργίας ΝΠΙΔ με την επωνυμία “Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Επιδαύρου (Κ.Ε.Δ.ΕΠ.). Την απόφαση αυτή, στις 13/04/2020,  προσπάθησε η Δημοτική αρχή να την περάσει δια περιφοράς, δηλαδή χωρίς ουσιαστική συζήτηση, αλλά λόγω παραλείψεων και αστοχιών επέστρεψε ξανά προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αναρωτιόμαστε: Ποια λαϊκή ανάγκη έρχεται να καλύψει μια τέτοια επιχείρηση; Ποιος ανοίγει επιχείρηση σε καιρό επερχόμενης πιο σκληρής οικονομικής κρίσης και με πετσοκομμένα τα έσοδα των Δήμων από την κρατική επιχορήγηση; Δεν βλέπει η δημοτική πλειοψηφία την ακόμη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι δημότες; Πόσο να αντέξουν την ανταποδοτική αφαίμαξη που χρόνια έχουν επιβάλει το κεντρικό κράτος και οι δημοτικές αρχές; Γιατί ένα είναι σίγουρο πως οι δημότες θα πληρώνουν τα σπασμένα και αυτής της επιχείρησης.

Θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη επιχείρηση:

• Θα μεταφερθούν πάρα πολλές σημαντικές αρμοδιότητες του Δήμου, όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, που αποτελούν δημόσια αγαθά, σε μια επιχείρηση Ιδιωτικού Δικαίου και αυτό για μας σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για σταδιακή πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

• Ο Δήμος, επειδή από το νόμο η επιχείρηση έχει κοινωφελή σκοπό, θα συνεισφέρει ετησίως ένα μεγάλο ποσό στον προϋπολογισμό της επιχείρησης (άρα εξαρχής γνωρίζει ότι δεν «βγαίνει»). Και σε περίπτωση δημιουργίας χρεών από την επιχείρηση, οι δημότες θα κληθούν να ισοσκελίζουν πληρώνοντας για τα πάντα.

• Με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού λόγω των  απαγορεύσεων δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχώσει την επιχείρηση. Είτε θα δώσουμε κι άλλες αρμοδιότητες στους ήδη επιβαρυμένους υπαλλήλους είτε θα γίνουν ολιγόμηνες συμβάσεις (2μηνα, 4μηνα κλπ) για να εκπληρώνονται και προεκλογικές υποσχέσεις είτε η δουλειά θα γίνει με αναδόχους έργων και εταιρείες συμβούλων.

• Ως Κοινωφελής Επιχείρηση βέβαια θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια – απ’ ότι ο Δήμος – να περνά το σκόπελο του ελεγκτικού συνεδρίου και να διαχειρίζεται «μικροποσά» για να εξυπηρετούνται και οι μικροπολιτικές της δημοτικής αρχής.

• Τέλος, αξίζει να δούμε ποιοι αιρετοί θα αναλάβουν τις έμμισθες θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου και με τι μισθό… Εξάλλου, η λειτουργία μιας νέας δημοτικής επιχείρησης σημαίνει για τον Δήμο μας επιπλέον επιβάρυνση με μισθούς προέδρου, αντιπροέδρου, νομικών συμβούλων, λογιστών και λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης κατ’ ελάχιστο.

Έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν υπηρετούν τις ανάγκες του λαού, σε τοπικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο, αλλά τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί λειτουργούν με όρους αγοράς και με κριτήριο είτε το κέρδος είτε την λογική κόστους – οφέλους. Χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός συναλλαγής και διαφθοράς, ως μηχανισμοί διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα, τόσο από τις τοπικές διοικήσεις όσο και από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ήταν ο χώρος όπου εφαρμόστηκαν αρχικά οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και λειτούργησαν ως κλασικό φυτώριο εκλογικής πελατείας σε δημοτικές και εθνικές εκλογές.

Τα αποτελέσματα της προηγούμενης επιχείρησης, που η εκκαθάριση της έγινε το 2019, ήταν τραγικά και πληρώθηκαν  όλα από το λαό της Επιδαύρου. Τουλάχιστον 400.000 ευρώ ζημιά, επιπλέον υπέρογκα έξοδα για να γίνει η εκκαθάριση και το σημαντικότερο εργαζόμενοι απλήρωτοι  που έχασαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Εννιά χρόνια όσοι ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και το γνώριζαν δεν είπαν ούτε έκαναν τίποτα περιμένοντας να παραγραφούν. Το πρώτο που έπρεπε να κάνει λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν να πάρει μια απόφαση για να πληρώσει τους εργαζόμενους.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις σήμερα (π.χ. ΔΕΥΑ) βρίσκονται στα πρόθυρα ιδιωτικοποίησης και σχεδόν όλες είναι χρεωμένες με εκατομμύρια ευρώ.

Είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία, πόσο μάλλον με την ίδρυση νέων, γιατί οι Δήμοι δεν θα έπρεπε να είναι επιχειρήσεις που “πουλάνε υπηρεσίες” και να  αντιμετωπίζουν τους δημότες με όρους αγοράς και κερδών, είτε μόνοι τους είτε σε συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν διασφαλισμένα τα κέρδη τους .

Οι Δήμοι έχουν ευθύνη να διασφαλίζουν την καθημερινότητα του πολίτη, τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους και υπηρεσίες, την ύδρευση, την αποχέτευση, τους όρους για τη δημόσια υγιεινή κλπ, μέσα από τις υπηρεσίες τους με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η μετατροπή των Δήμων σε μακρύ χέρι του αστικού κράτους με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ανταποδοτικότητα, τοπική φορολογία και ΣΔΙΤ είναι ευρωπαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι αιρετές τους δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Επίδαυρος 23/10/2020.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος

Μπουρδάκος Ναπολεών

Αφήστε μια απάντηση