Βεβαίωση μετακίνησης: Ποιοι εργαζόμενοι αλλάζουν έντυπα σήμερα – Πόσο θα ισχύουν.

0

Με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης πρέπει να εφοδιαστούν από σήμερα Τρίτη 16 Μαρτίου συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Ειδικότερα, πρόκειται για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με βεβαιώσεις μετακίνησης οι οποίες είχαν εκδοθεί μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου και ώρα 16:00. Αυτές οι βεβαιώσεις είχαν ισχύ έως και χθες Δευτέρα 15 Μαρτίου. Με άλλα λόγια, βεβαιώσεις που είχαν εκδοθεί από το σύστημα «Εργάνη» πριν τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαρτίου, είχαν ισχύ μιας εβδομάδας και πρέπει από σήμερα να ανανεωθούν.

Στην περίπτωση αυτή, οι εργοδότες οφείλουν να εφοδιάσουν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις κίνησης οι οποίες θα έχουν διάρκεια ισχύος από σήμερα και για έως 14 ημέρες, δηλαδή έως την Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Αντίθετα, οι βεβαιώσεις κίνησης που εκδόθηκαν από την προηγούμενη Δευτέρα 08-03-2021 και ώρα 16:01 και εφεξής έχουν ισχύ έως 14 ημέρες, ισχύουν δηλαδή έως και την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαρτίου.

Αυτό το διπλό σύστημα ισχύει διότι στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαρτίου έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο Εργασίας για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας Μαρτίου με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου. Μετά τις 16:00 το απόγευμα εκείνης της Δευτέρας, η δήλωση αναστολών επιτρέπεται προαναγγελτικά, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ. Για παράδειγμα, αναστολή σύμβασης που δηλώνεται σήμερα 16/3 έχει ισχύ από αύριο Τετάρτη 17/3.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:
– καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
– τηλεργασία και
– νόμιμη άδεια,
Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Αφήστε μια απάντηση