Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας: Aρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα εργαζομένων στο συσκευαστήριο της «ΣΕΛΟΝΤΑ».

0

Καθημερινά δεχόμαστε σωρεία καταγγελιών από εργαζόμενους, που μιλούν για αυθαιρεσίες εργοδοτών και μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχουν αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα εργαζομένων στο συσκευαστήριο της «ΣΕΛΟΝΤΑ» του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ – ΝΗΡΕΑΣ – ΣΕΛΟΝΤΑ» στην Νέα Επίδαυρο. 

Η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ιχνηλάτησης και αποφυγής της διασποράς του ιού με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους είναι επιβεβλημένη. Η εργοδοσία οφείλει δημόσια να γνωστοποιήσει τη κατάσταση με τα κρούσματα στο συσκευαστήριο καθώς αυτή αφορά άμεσα όλους τους κατοίκους του Νομού Αργολίδας. 

Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία η κατάσταση με τα κρούσματα κορονοϊού, στους μαζικούς χώρους δουλειάς, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα σε πολλά εργοστάσια του κλάδου μας επιβεβαιώθηκαν εκατοντάδες κρούσματα και υπήρξε μεγάλης έκτασης διασπορά ακόμα και νεκροί συνάδελφοι. 

Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, απ’ την πρώτη στιγμή βρέθηκε μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς απαιτώντας την λήψη και την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Σε αυτή την προσπάθεια η εργοδοσία σε αρκετές περιπτώσεις εξαναγκάστηκε να λάβει κάποια μέτρα. Όμως η πλειοψηφία των εργασιακών χώρων, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, τα μέτρα αυτά ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες κρούσματα και πλέον δεκάδες νεκρούς καθημερινά, είναι από ανύπαρκτα ως ελάχιστα και αυτό συμβαίνει γιατί οι εργοδότες δεν θέλουν να θιγούν τα κέρδη τους. Η περίφημη “ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας”, περνάει κυριολεκτικά πάνω από τα κορμιά και τις ζωές των εργατών. 

Ένα χρόνο και πλέον μετά την έναρξη της πανδημίας και οι χώροι δουλειάς του κλάδου παραμένουν ενεργές εστίες μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού. Σε αυτές τις συνθήκες, παραμένει και αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι, αντί να αυξηθούν και να ενταθούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, καταγράφεται μείωση 30% στους ελέγχους για συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας. 

Υποστελεχώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφήνουν τους εργοδότες χωρίς καν τον υποτυπώδη έλεγχο, κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στη μη λήψη απαιτούμενων μέτρων προστασίας των εργαζομένων, μπροστά στις παρανομίες και καταπατήσεις των όποιων νόμων υπερασπίζονται δικαιώματα των εργαζομένων. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη διεύθυνση της συγκεκριμένης μονάδας καθώς και τον γιατρό εργασίας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ! 

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, 

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ 

ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ. 

Διεκδικούμε: 

· Άμεση διακοπή του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται και παράλληλα απολύμανση όλων των χώρων. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, χωρίς δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων. 

· Καθημερινή θερμομέτρηση όλων των εργαζομένων κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας 

· Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού 

· Επιμήκυνση της γραμμής παραγωγής για να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τοποθέτηση πλεξιγκλάς. 

· Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (γραμμές παραγωγής, αποδυτήρια, εστιατόρια, γραφεία κλπ) 

· Μαζικά και επαναλαμβανόμενα ΤΕΣΤ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη και κόστος του κράτους και της εργοδοσίας. 

· Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν χωρίς να χαθεί ούτε 1 ευρώ ούτε ένα ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργαστήκαν. 

· Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα. 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση