Το δίλημμα της εστίασης: Ώρα αποφάσεων για ωράριο και μουσική.

0

Σε δίλημμα όσον αφορά στην εστίαση βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία μετά το άνοιγμα των σχολείων δέχεται πιέσεις από τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον κλάδο της διασκέδασης να χαλαρώσει τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ μέσα στις γιορτές.

Ωστόσο καθώς τα κρούσματα, αλλά και οι “σκληροί δείκτες” της πανδημίας, παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δίνει ταυτόχρονα σήμα χαλάρωσης, πολλώ δε μάλλον που η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ραγδαία.

Το Μαξίμου παραπέμπει επισήμως στη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, ωστόσο ήδη είχαν ξεκινήσει οι “διαρροές” πως η κυβέρνηση εξετάζει να μην παρατείνει ορισμένα τουλάχιστον μέτρα μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Ωράριο όμως και καθήμενοι φαίνεται πως θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αλλά ενδεχομένως να επιστρέψει η μουσική από τις 17 Ιανουαρίου, έστω σε εστιατόρια και ταβέρνες. Ωστόσο ούτε αυτό έχει “κλειδώσει”. Σημειωτέον ότι χθες μουσικοί και γενικότερα καλλιτέχνες πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ζητώντας στήριξη από την πολιτεία.

Η κυβέρνηση λοιπόν έχει από τη μία να αντιμετωπίσει τις κραυγές αγωνίας επιχειρηματιών και εργαζόμενων στον τομέα της εστίασης και διασκέδασης, που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα τα δύο χρόνια της πανδημίας. Και από την άλλη δεν μπορεί να ρισκάρει ακόμη μεγαλύτερη διάδοση του κορονοϊού δεδομένου ότι η εστίαση αποτελεί βασικό χώρο υπερμετάδοσης, ούτε να δοθούν για άλλη μία φορά αντιφατικά μηνύματα.

Μάλιστα στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι να αποκλείονται και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Σημειωτέον ότι εξετάζεται μικρή χαλάρωση στο θέμα των γηπέδων, με αύξηση της χωρητικότητας στο 20%.

Μαζί με τις αποφάσεις για την εστίαση, αναμένεται να ανακοινωθεί και επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού από 50 ετών και άνω, καθώς στις 16 Ιανουαρίου λήγει και η προθεσμία για τους 60 plus προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο για να γλυτώσουν το πρόστιμο.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία, καλείται όμως να βρει λύση, καθώς μπορεί να ξανακλείσουν λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς ήδη χθες πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας, το 3% των εκπαιδευτικών νοσεί και βρίσκεται σε καραντίνα. Τα κενά στην εκπαίδευση ανέρχονται σε 6,5 χιλιάδες και χθες ανακοινώθηκε η πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Σημειωτέον δε ότι αν και η πλειοψηφία των γονέων φαίνεται να επικροτεί το άνοιγμα των σχολείων, περίπου δύο στους δέκα μαθητές δεν επέστρεψαν χθες στα θρανία, ποσοστό που σημαίνει ότι εκτός από τις απουσίες λόγω νόσησης, υπήρξαν και γονείς που φοβήθηκαν να στείλουν ξανά τα παιδιά τους στις σχολικές αίθουσες.

Πηγη : news247

Αφήστε μια απάντηση