Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρόστιμο στους άνω των 60 από τις 16 Ιανουαρίου.

0

Καμιά παράταση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για τους 60 ετών και άνω, είναι το μήνυμα του γενικού γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριου Θεμιστοκλέους, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια που άφηναν κυβερνητικά στελέχη για παράταση του εν λόγω μέτρου.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ για μη τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες 60 ετών και άνω θα ισχύσει από τις 16 Ιανουαρίου.

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι 16 Ιανουαρίου, θα δουν πρόστιμο 50 ευρώ (σ.σ. γιατί είναι ο μισός μήνας) και 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται» υποστήριξε ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως, για να μην επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο, θα πρέπει να έχει γίνει η πρώτη δόση εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου.

Χαρακτηρίζοντας το μέτρο της υποχρεωτικότητας επιτυχημένο, ο γ.γ. -αφού απηύθυνε νέα έκκληση για εμβολιασμό- σημείωσε πως περίπου 170.000 πολίτες 60 ετών και άνω έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

«Το ποσοστό είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνεχίζεται, ωστόσο, η προσπάθεια να αυξηθούν τα ραντεβού» πρόσθεσε.

Όπως είπε «οι ηλικιακές αυτές ομάδες είναι οι πιο ευπαθείς και οι πιο ευάλωτες. Πήραν μπρος με το μέτρο της υποχρεωτικότητας» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως έχουμε λίγο περισσότερους από 200.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Σημειώνεται πως, προ ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, είπε πως, αν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας σπεύσουν μαζικά να εμβολιαστούν, ενδέχεται το πρόστιμο να μην ισχύσει. Όπως δήλωσε, αν δούμε ότι σπεύδουν οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να εμβολιαστούν ίσως δώσουμε περισσότερο χρόνο.

Τι ισχύει με τα πρόστιμα και τις εξαιρέσεις

Σημειώνεται πως με βάση τα τωρινά δεδομένα όσοι ανεμβολίαστοι 60 ετών και άνω δεν κλείσουν ραντεβού στο emvolio.gov.gr. για την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Όπως προβλέπεται, για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύσει «έκπτωση» 50 ευρώ στο πρόστιμο. Από εκεί και πέρα και κάθε μήνα που δεν κάνουν το εμβόλιο, θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού µέτρου του εµβολιασµού κατά του COVID-19 οι πολίτες εκείνοι που έχουν αποδεδειγµένα λόγους υγείας που εµποδίζουν τη διενέργεια του εµβολίου και συγκεκριµένα:
-Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
-Διαγνωσµένη αλλεργία
-Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
-Ιστορικό θροµβοπενίας
-Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Αρµόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονοµική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας.

Η αίτηση περιλαµβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού:
-Όνοµα και επώνυµο
-Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
-Διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρµόδιας υγειονοµικής επιτροπής
-Ηµεροµηνία της αίτησης απαλλαγής
-Ο λόγος εξαίρεσης

Επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης του λόγου εξαίρεσης µε όλα τα αναγκαία στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο κρίσιµο αποδεικτικό στοιχείο.

Αφήστε μια απάντηση