Ο Δήμος Αθηναίων νέο μέλος του “Διεθνούς Δικτύου Ασκληπιείων – Οι δρόμοι της Ίασης”

0

Με μια λιτή αλλά σπουδαία εκδήλωση, υποδεχθήκαμε στις 19-7-2022, στο ιστορικό Δημαρχείο Αθηναίων τον πρώτο Δήμο της χώρας, ως νέο μέλος του ΄΄Διεθνούς Δικτύου Ασκληπιείων – Οι δρόμοι της Ίασης΄΄ .

Τα Τρίκαλα, η Επίδαυρος και η Κως παρέλαβαν από την αρχαιότητα τους πιο εμβληματικούς τόπους λατρείας του Ασκληπιού, οι οποίοι εκπροσωπούν όλες τις πλευρές της πλούσιας ιατρικής γνώσης και εμπειρίας που μας κληροδότησε η αρχαιότητα. Μετά από τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2018 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, των Δήμων Τρικκαίων, Επιδαύρου και Κω, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω, για τη σύσταση και λειτουργία Διεθνούς Δικτύου Πόλεων στην περιοχή των οποίων ευρίσκονται αρχαία Ασκληπιεία και Επιστημονικών Φορέων με συγγενή ενδιαφέροντα. Θέλησαν παράλληλα με τις ενέργειες του καθενός να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου συνεργασίας πόλεων με αρχαία Ασκληπιεία σε όλο το εύρος του αρχαίου κόσμου για την ανάδειξη και ενεργοποίηση όλης της μνημειακής και γνωσιακής παράδοσης του Ασκληπιού.

Οι κύριοι σκοποί του Δικτύου, όπως αναφέρονται στο Μνημόνιο, είναι η προώθηση και προβολή των ιστορικών, αρχαιολογικών και ιατρικών ερευνών που αφορούν στην κληρονομιά των αρχαίων Ασκληπιείων στον Ελληνικό και τον διεθνή χώρο, η συνεργασία των μελών του δικτύου στον πολιτιστικό, τον ιατρικό, τον κοινωνικό, τον τουριστικό, και τον οικονομικό τομέα μέσω της διακίνησης ανθρώπινου δυναμικού και επιστημονικών συναντήσεων, η θέσπιση φοιτητικών διαγωνισμών και ακαδημαϊκών βραβείων, η αξιοποίηση προγραμμάτων και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας στον ευρωπαϊκό κυρίως χώρο και, ακόμα, η συμβολή στην αξιοποίηση του συνόλου της πολιτισμικής κληρονομιάς των Λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου, στην κατεύθυνση της διασφάλισης του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ανάπτυξης δεσμών φιλίας, συνεργασίας, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η διοίκηση του Δικτύου ασκείται από τη Γενική Συνέλευση των μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου και την Προεδρία η οποία αναλαμβάνεται εκ περιτροπής κατ’ έτος από τους ιδρυτικούς Δήμους. Τα μέλη του Δικτύου είναι ισότιμα ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων.

Παράλληλα τα ιδρυτικά μέλη ξεκίνησαν τη διαδικασία διεύρυνσης του Δικτύου στην Ελλάδα και, με τη βοήθεια πάντα του Υπουργείου Εξωτερικών, σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Ως πρώτο βήμα επιλέχθηκαν ο Δήμος της Αθήνας, με το ιδιαίτερα σημαντικό Ασκληπιείο στη νότιας κλιτύ της Ακρόπολης, ο Δήμος της Πάφου με το επίσης σημαντικό ασκληπιείο του και τους τάφους των αρχαίων γιατρών στην περιοχή του, ο Δήμος της Ρώμης με το παραδοσιακό νοσοκομείο πάνω στα λείψανα του αρχαίου Ασκληπιείου στο νησί του Τίβερη και ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας όπου άκμασε αρχαία ιατρική σχολή στην οποία ανάγει την ιστορία της η ιατρική σχολή του εκεί πανεπιστημίου.

Δυστυχώς η πανδημία ανέκοψε αυτή την δραστηριότητα, η οποία τώρα, το 2022 ξεκίνησε ξανά με πρώτο πολύτιμο καρπό την είσοδο του Δήμου Αθηναίων στο Δίκτυο. Προ λίγων μόλις ημερών ο Δήμος της Πάφου, πρώτος από το εξωτερικό, μας ανακοίνωσε και αυτός την ένταξή του στο Δίκτυο.

Ως προεδρεύων του δικτύου αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις εξελίξεις αυτές, καθώς άμεσα όλη μας η προσπάθεια δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά!

Καλώς όρισες Αθήνα!

Ο Προεδρεύων
του Δικτύου
Αναστάσιος Κ. Χρόνης
Δήμαρχος Επιδαύρου

Αφήστε μια απάντηση