Α. Πουλάς: Εκκαθάριση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας

0

Την εκκαθάριση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 ζητά ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Αθήνα, 1 Σεπτέμβρη 2022 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά 

Θέμα: «Εκκαθάριση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας» 

Όπως είναι γνωστό στις 10 Ιουνίου 2022 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ προκαταβολές αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022. 

Σε συζήτηση στη Βουλή σχετικής επίκαιρης ερώτησης στις 9 Μαϊου 2022 σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των προκαταβολών αλλά και της τελικής εκκαθάρισης των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «μέσα στον Ιούνιο ολοκληρώνονται τα πορίσματα και γίνεται και η εξόφληση». 

Έχουμε φτάσει στο τέλος του καλοκαιριού και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας που επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 δεν έχουν καμία εικόνα και ενημέρωση σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ και εξόφλησης των αποζημιώσεών τους. 

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας προέρχονται από μία πολύ δύσκολη χρονιά τόσο λόγω των ζημιών που προκάλεσε στην παραγωγή τους ο παγετός του Ιανουαρίου 2022, αλλά και λόγω της υπέρμετρης ακρίβειας της ενέργειας και του κόστους παραγωγής, κατάσταση η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τον ερχόμενο χειμώνα, αναμένουν την εκκαθάριση των αποζημιώσεων τους, προκειμένου να λάβουν μία μεγάλη οικονομική ανάσα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα των ζημιών στα εσπεριδοειδή της Αργολίδας που προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022; 

2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των σχετικών αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;

Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς

Αφήστε μια απάντηση