Μειωμένη η παραγωγή αχλαδιού στην Δήμαινα λόγω του κακού χειμώνα.

0

Μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά αναμένεται να περάσουν οι παραγωγοί αχλαδιού στη Δήμαινα Αργολίδας, αφού οι καιρικές συνθήκες είχαν καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή.

Ο παραγωγός Νίκος Ελευθερίου, μεταφέροντας την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην καλλιέργεια, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Πάμε για ποσότητες ιδιαίτερα μειωμένες λόγω του κακού χειμώνα. Επίσης, δεν είχαμε γονιμοποίηση των ανθέων. Μέχρι στιγμής μετράμε την πτώση στο 50%, χωρίς μάλιστα να αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ αφού, όπως αναφέρουν, δεν υπάγεται στον Κανονισμό».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της καλλιέργειας και στο ερώτημα εάν είναι βιώσιμη, ο κ. Ελευθερίου αναφέρει ότι το βασικό πρόβλημά τους είναι το βακτήριο. Φυσικά υπάρχει και το θέμα τόσο της αύξησης του κόστους καλλιέργειας, αλλά και της έλλειψης εργατικών χεριών.

«Σε ό,τι αφορά τις τιμές αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη χρονιά τα βιολογικά αχλάδια κινήθηκαν στο 1,10 ευρώ, ενώ τα συμβατικά στα 0,30 έως 0,40 ευρώ» σημειώνει. Σχετικά με το βιολογικό αχλάδι, εξηγεί ότι όσοι παραγωγοί αποχώρησαν από τη βιολογική καλλιέργεια είναι εκείνοι που φοβήθηκαν και ήθελαν να έχουν την «ασφάλεια» της συμβατικής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Δήμαινα, τα αχλάδια που καλλιεργούνται είναι τα λεγόμενα Κρυστάλλια και είναι από τις περιοχές με μεγάλη παραγωγή βιολογικών τα τελευταία χρόνια.

Γιώργος Αργυρίου

Πηγή: ypaithros.gr

Αφήστε μια απάντηση