Τ. Χρόνης : Έτοιμο το σκάφος για στην βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου.

0

Τον Φλεβάρη του 2020 (προ covid), το ερευνητικό κέντρο “Αθηνα”, η Εφορεια Εναλίων Αρχαιοτήτων και η “Πολατίδης Marine” κατέθεσαν κοινή πρόταση για το έργο “Περίπλους”.

Άμεσα με ενημέρωσε ο φίλος και συντοπίτης μας γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού George Didaskalou για αυτή την πρωτότυπη δράση και μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί.

Φυσικά και παρακολουθήσαμε σταθερά την πορεία αυτού του έργου.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να οργανώσουμε την επόμενη μέρα!

Το προηγούμενο Σάββατο 8/7/2023 είχαμε συνάντηση εργασίας με την υπεύθυνη του προγράμματος ώστε τον Σεπτέμβριο να υποδεχθουμε πιλοτικά το σκάφος και από τη νέα περίοδο να αρχίσουμε την οριστική λειτουργία του, με συμμετοχή του Δήμου!

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα και το σκάφος:

Η αυτόνομη περιήγηση/ξενάγηση πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου βασίζεται στην ανάπτυξη ενός βιομηχανικού πρωτοτύπου που συνδυάζει την ερευνητική διάσταση με την τεχνολογική καινοτομία. Η εμπειρία του επισκέπτη περιλαμβάνει περιήγηση πάνω σε αυτοκινούμενο σκάφος με διαφανή πυθμένα το οποίο με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών, καινοτόμων τεχνικών και συσκευών θα εκτελεί προκαθορισμένες πορείες και στάσεις από το λιμάνι της Παλιάς Επιδαύρου μέχρι τη βυθισμένη πολιτεία, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει ξενάγηση, χρησιμοποιώντας σύστημα storytelling.

Πρόκειται για μια περιήγηση/ξενάγηση στο παρόν και το παρελθόν, αφού, παράλληλα με την ξενάγηση σε πραγματικό χρόνο, ο επισκέπτης βλέπει σε οθόνη tablet την τρισδιάστατη απεικόνιση της βυθισμένης πολιτείας, όπως αυτή υπήρξε πριν από αιώνες.

Η αυτόνομη περιήγηση/ξενάγηση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους. Για πρώτη φορά, σχεδιάζεται ολοκληρωμένη δράση προστασίας και ανάδειξης της βυθισμένης πολιτείας της Επιδαύρου κατά την οποία οι επισκέπτες θα επιλέγουν τη γλώσσα της ξενάγησης και συγκεκριμένα Ελληνικά, Αγγλικά, Κινεζικά, ενώ οι μη ακούοντες θα παρακολουθούν την ξενάγηση μέσω βίντεο που αποδίδει την πληροφορία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ).

Η επιχείρηση Πολατίδης Marine έχει ήδη κατασκευάσει το σκάφος ακολουθώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες ολοκλήρωσης των συστημάτων για την αυτόνομη περιήγηση και ξενάγηση με ορίζοντα το τέλος Σεπτεμβρίου, χρόνος κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η πιλοτική χρήση του Περίπλους και η αξιολόγησή του πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου.

Αφήστε μια απάντηση