Με την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ Επιδαύρου

0

«Πέφτει» το προσεχές διήμερο, Παρασκευή και Σάββατο, η αυλαία στην Επίδαυρο, με μία παράσταση που έχει δοκιμαστεί σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.

Μετά από οκτώ παραστάσεις που ενθουσίασαν ή δίχασαν το κοινό, στις 25 και 26 Αυγούστου παρουσιάζεται η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Την τραγωδία του Σοφοκλή σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας (ο οποίος θα ερμηνεύσει και τον Εξάγγελο). Τον επώνυμο ρόλο κρατά ο Γιάννης Στάνκογλου – μετά την επιτυχία του τις τελευταίες δύο καλοκαιρινές σεζόν με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» που υπέγραψε ο Άρης Μπινιάρης. Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου ερμηνεύει την Ιοκάστη, ο Γιάννης Νταλιάνης τον Κρέοντα ενώ οι Χρήστος ΜαλάκηςΓιώργος Αμούτζας και Πανάγος Ιωακείμ κρατούν τους ρόλους του Τειρεσία, του Αγγελιοφόρου και του Υπηρέτη αντίστοιχα. Μουσικός επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας, ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική της παράστασης.

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα, την κίνηση υπογράφει η Σοφία Πάσχου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος και ο σχεδιασμός των μασκών, που αποτελούν δομικό στοιχείο της παράστασης, είναι της Μάρθας Φωκά.

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή: η υπόθεση του έργου

Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του. Πρόκειται, φυσικά, για ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. 

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή: Οι συντελεστές της παράστασης του Σίμου Κακάλα

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός σκηνοθέτη:  Γιώργος Παύλου
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη
Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου
Φωτογραφίες προωθητικές: Πάτροκλος Σκαφίδας
Φωτογραφίες παράστασης: Μάνος Ξηρουχάκης
Social media: Ιdeation
Γραφίστας: Γιάννης Σταματόπουλος
Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Σπετσιώτη
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Εκτέλεση παραγωγής: KartProductions- Μαρία Ξανθοπουλίδου
Παραγωγή: Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος

Διανομή:

Οιδίπους: Γιάννης Στάνκογλου
Ιοκάστη: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Κρέων: Γιάννης Νταλιάνης
Τειρεσίας: Χρήστος Μαλάκης
Εξάγγελος: Σίμος Κακάλας
Αγγελιοφόρος: Γιώργος Αμούτζας
Υπηρέτης: Πανάγος Ιωακείμ
Χορός (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, ΓιώργοςΚορομπίλης, Αυγουστίνος Κούμουλος,Μαριλίτα Λαμπροπούλου,Γιώργος Λόξας, Χρήστος Μαλάκης,Γιάννης Νταλιάνης, Παύλος Παυλίδης, Γιάννης Στάνκογλου

Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας 

Αφήστε μια απάντηση