«Στα ύψη» η τιμή στο πορτοκάλι στις ΗΠΑ – Οι τιμές στην Ελλάδα.

0

Από τo χωράφι μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ, οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού εκτινάσσονται στα ύψη και το βασικό είδος διατροφής για το πρωινό γεύμα επιβαρύνει κατά πολύ την τσέπη των καταναλωτών.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τα συμβόλαια για μελλοντικές παραδόσεις κατεψυγμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού σημείωσαν υψηλό ρεκόρ φτάνοντας τα 4,17 δολαρία ανά λίβρα, καθώς οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή σε ΗΠΑ, Βραζιλία αλλά και το Μεξικό ενίσχυσαν τις ανησυχίες  των επενδυτών.

«Οι καταστροφικές καταιγίδες το 2022 απογύμνωσαν τα δέντρα, μόνο ο τυφώνας Ίαν οδήγησε σε απώλειες τουλάχιστον 250 δισεκατομμυρίου δολαρίων» αναφέρεται σε ρεπορτάζ του CBS.

Η μεγάλη πίεση στις τιμές ήταν απόρροια μιας σειράς ανασταλτικών παραγόντων όπως οι τυφώνες που εξαφάνισαν στην κυριολεξία το 10% της παραγωγής στη Φλόριντα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.

«Έχασα το 95 με 97 τοις εκατό της σοδειάς μου. Επομένως, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλω νέα καλλιέργεια» λέει ο 62χρονος καλλιεργητής στην Φλόριντα των ΗΠΑ.

Ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας αποτελεί και το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών. Μια ασθένεια που μεταδίδεται από έντομα που ρουφούν τον χυμό καθιστώντας τους καρπούς πράσινους και πικρούς και έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τη βιομηχανία εσπεριδοειδών εδώ και χρόνια.

«Στην πολιτεία της Φλόριντα θα παραχθούν 60% λιγότερα εσπεριδοειδή από αυτά που παρήχθησαν πέρυσι» ανέφερε ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών Πάτρικ Πένφιλντ.

«Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Απλά δεν υπάρχουν αρκετά πορτοκάλια» προσθέτει ο ίδιος.

Αν και η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού είχε μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες  σε μεγάλο βαθμό στις δυτικές χώρες η πανδημία ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα με τις πωλήσεις να σημειώνουν αλματώδη, αύξηση καθώς οι καταναλωτές αναζητούσαν απεγνωσμένα τρόπους να βελτιώσουν την ανοσία τους έναντι του κορωνοϊού.

Ο Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, επισήμανε στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “Prime” και τον Ηλία Σιακαντάρη, μεταξύ άλλων: «Η αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά θα δημιουργήσει μια κατάσταση ανόδου των τιμών, πρόκειται για προϊόν κύρια εξαγώγιμο».

Ενώ πρόσθεσε: «Στην Αργολίδα ξεκινήσαμε την κοπή καρπών αργά. Δειλα φέτος. Οι τιμές στην πρώιμη ποικιλία πορτοκαλιών στην Αργολίδα, αυτή τη στιγμή, είναι από 0,40-0,45 ευρώ και στα μανταρίνα από 0,60-0,70 ευρώ».

Αφήστε μια απάντηση