Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας: Να εξαιρεθεί από φορολογικό νομοσχέδιο το λιανικό εμπόριο.

0

Άλλο ένα φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρεί να πατάξει το τέρας της παραοικονομίας στην Ελλάδα. Είναι προφανής η αδυναμία του κράτους, από ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα να προσφέρει ένα σταθερό, δίκαιο, λειτουργικό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη και τη συμμόρφωση στον Έλληνα πολίτη-φορολογούμενο.

Ένα φορολογικό νομοσχέδιο που ξεκινά με παραδοχές περί αντικειμενικού προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος με εξωγενείς συγκρίσεις, είναι εξ αρχής άστοχο. Όταν μάλιστα προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να προσδιορίσει τα ελάχιστα κέρδη, είναι βέβαιο ότι θα «πιάσει τη μαρίδα» και θα «του ξεφύγουν οι καρχαρίες»!

Αδιαμφισβήτητα η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής είναι καθήκον μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Η εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης όμως προϋποθέτει ο φορολογούμενος να αξιολογεί θετικά την απόδοση των φόρων που πληρώνει, να απολαμβάνει από το Κράτος υπηρεσίες αυξημένης ποιότητας, να θεωρεί ότι συνεισφέρει δίκαια μέσα στο σύνολο. Παράλληλα πρέπει η εμπιστοσύνη που αναζητά το Κράτος από τον Πολίτη, να είναι ίση με την εμπιστοσύνη που δείχνει αυτό προς τον Πολίτη.

Το λιανικό εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τον εύκολο στόχο για τη φορολογική νομοθεσία. Εδώ πρωτοεφαρμόστηκε ο ΦΠΑ από τη δεκαετία του 1980. Εδώ έγιναν επί σειρά ετών πειράματα με τεκμαρτούς προσδιορισμούς εισοδήματος, πραγματικά εξαμβλώματα. Για να περάσουμε τάχιστα στο σήμερα, εδώ μπήκε το ηλεκτρονικό χρήμα στη ζωή μας μέσω των POS και της χρήσης των καρτών. Εδώ εφαρμόζεται πρώτα ο αποκλεισμός της χρήσης μετρητών και όλο και περισσότερο επεκτείνεται.

Από την άλλη δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για το κόστος που υπόκεινται οι εμπορικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου από την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Οι Τράπεζες χρεώνουν ανεξέλεγκτα για τις υποχρεωτικές υπηρεσίες που παρέχουν, μεγιστοποιώντας τα δικά τους κέρδη σε βάρος της αγοράς και εν τέλει του καταναλωτή, δηλαδή όλων μας. Το τέρας της γραφειοκρατίας έχει μετακυλιστεί από τις εφορίες, στους λογιστές, δημιουργώντας τους έναν τεράστιο όγκο εργασίας και βέβαια επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος των επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση