Γαβρήλος: Το νέο ασφαλιστικό δεν βελτιώνει τη θέση των ασφαλισμένων – Η Κυβέρνηση στοχοποιεί τη μεσαία τάξη

Δήλωση του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, βουλευτή Αργολίδας Γιώργου Γαβρήλου σχετικά με το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που βρίσκεται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης:

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν βελτιώνει τη θέση των ασφαλισμένων. Η  Κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ότι τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης είναι ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Δεν πιστεύει ότι το Κράτος είναι ο εγγυητής της βιωσιμότητας του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Κάθε αλλαγή που φέρνει είναι αποσπασματική και χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό.

Επί ΝΔ είδαμε να αυξάνονται οι εισφορές, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο σχέδιο του  προϋπολογισμού του έτους 2024, την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση είναι όλο και λιγότερη. Είδαμε την απορρύθμιση της δημόσιας ασφάλισης, με τους νόμους Βρούτση και Χατζηδάκη, ενώ ο σημερινός Υπουργός ανακοινώνει ότι σχεδιάζει, με οριζόντιο τρόπο, την περικοπή δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, προχωρώντας ουσιαστικά σε μια ενιαιοποίηση παροχών προς τα κάτω.

Το Σχέδιο Νόμου που είναι σε διαβούλευση δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των ταμείων, ειδικά με την προαιρετική ασφάλιση στα αλληλοβοηθητικά ταμεία που προβλέπει. 

Επιπλέον, οι διατάξεις για την επιχειρούμενη αύξηση του ορίου των οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, για να πάρουν την σύνταξή τους, κρύβουν πολλές παγίδες-προϋποθέσεις. Για να ενταχτεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι 67 ετών και να έχει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης. Οι ρυθμίσεις αυτές στερούν σε πολλούς ασφαλισμένους την δυνατότητα να πάρουν σύνταξη. Επίσης, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο για εκείνους που οφείλουν πάνω από 30.000 ευρώ, τη στιγμή που τα χρέη στο ΚΕΑΟ αγγίζουν τα 46 δις ευρώ. Όμως αυτό ουδόλως απασχολεί την κυβέρνηση.

Παράλληλα, και ενώ ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι μη μισθωτοί να συνταξιοδοτηθούν με παρακράτηση των οφειλών τους από εισφορές, μέσα από τη σύνταξη, η Κυβέρνηση αυξάνει κατά 4% τις εισφορές για όλους τους επαγγελματίες από 1.1.2024 (ενώ είχε αυξήσει ήδη τις εισφορές κατά 9,6% πέρυσι). Την ίδια ώρα αποκλείονται όλοι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, με μη ενεργό ΑΜΚΑ, από κάθε παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Τέλος, η Κυβέρνηση επιμένει σε μια υπερφορολόγηση των προβλεπόμενων παροχών των Ταμείων.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους. Δεν μπορεί να συνεχιστούν άλλο αυτές οι πολιτικές της ΝΔ που επιδιώκουν την σμίκρυνση του συστήματος. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση δεν δίνεται καμιά προοπτική καλυτέρευσης. 

Η αγορά στενάζει και ζητά επειγόντως νέα ρύθμιση 120 δόσεων και κούρεμα κεφαλαίου οφειλής όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Είναι  ανάγκη για το 2024 να παγώσουν οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, να προστατευθεί η επαγγελματική στέγη και η πρώτη κατοικία, να αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό χρέος και να μειωθούν τα κόστη των επιχειρήσεων. Για τους ήδη συνταξιούχους θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία αύξηση όλων των συντάξεων και όχι μια επιδοματική ενίσχυση, να επανέλθει  η  13η   σύνταξη και να καταβληθούν τα οφειλόμενα αναδρομικά τους. Μετά το φορολογικό νομοσχέδιο και την φοροεπιδρομή που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για το 2024, η κρυφή ατζέντα της ΝΔ, και στο Ασφαλιστικό, είναι ήδη σε εξέλιξη. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, η ραχοκοκαλιά δηλαδή της μεσαίας τάξης της χώρας μας, δέχονται ολομέτωπη επίθεση από μια Κυβέρνηση που έταξε ένα καλύτερο αύριο προεκλογικά και μετεκλογικά φέρνει μνημονιακής λογικής ρυθμίσεις, οδηγώντας στην ισοπέδωση μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.