Κλειστός ο δρόμος Επιδαύρου – Καλλονής από την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου

H Περιφέρεια Αττικής με επιστολή της ενημερώνει τους πολίτες σχετικα με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:“Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα για το πρόβλημα στο δρόμο Καλλονής-Επιδαύρου, η Περιφέρεια Αττικής με επιστολή της ενημερώνει τους πολίτες:

 άσκηση σοβαρής πολιτικής δεν μπορεί να εξαντλείται σε διαδικτυακούς διαλόγους και απαντήσεις σε ανώνυμους σχολιαστές. Σημειωτέον ότι όλο αυτό το διάστημα ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωνε σχετικά τους Δημάρχους, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και εκπροσώπους φορέων των δύο Δήμων που εξυπηρετεί ο δρόμος.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κακοκαιρία Daniel που έπληξε την περιοχή του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων την 6-9-2023 προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στην Λεωφόρο Επιδαύρου Καλλονής. Για το λόγο αυτό, κατόπιν ενεργειών μας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Τροχαίας Αττικής και Αργολίδας διακόψαμε την κυκλοφορία στην ανωτέρω Λεωφόρο.

Σαφώς γνωρίζουμε ότι ο χειμώνας θα δυσκολέψει και το έργο αποκατάστασης και την καθημερινότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν πια την Ε.Ο. Παλαιάς Επιδαύρου – Τραχειάς – Δρυόπης, Είναι κατανοητό ότι λόγω του χαμηλού επιπέδου οδικής ασφάλειας της τελευταίας οδού, (η οποία στο μεγαλύτερο μέρος διέρχεται από ορεινά τμήματα, έχει μικρά πλάτη, κλειστές στροφές, έλλειψη ικανοποιητικής σήμανσης και στηθαίων ασφαλείας και το χειμώνα η διέλευσή της κρίνεται επισφαλής λόγω του παγετού) ο χρόνος περιπορείας είναι μεγάλος με πολλές επιπτώσεις (ταλαιπωρίας, καθυστέρησης, οικονομικές κα) .

Όμως η αντιμετώπιση των ζημιών και η αποκατάσταση τους, ώστε ο δρόμος να παραδοθεί με ασφάλεια στους πολίτες δεν είναι παιχνίδι. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.
Δεν έχει χαθεί ούτε ένα λεπτό. Υπολογίζουμε όλες τις παραμέτρους ώστε κάθε παρέμβαση να γίνει σωστά και στο μικρότερο χρόνο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ενέργειες που έχουν γίνει:

•Άμεσα (12/9), μετά τον επαρκή καθαρισμό του δρόμου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία κλιμακίου της Υπηρεσίας μας, συνεπικουρούμενο από κλιμάκιο εξειδικευμένης εταιρίας με γεωλόγους και γεωτέχνες μηχανικούς, σε τμήμα της Λεωφόρου Π. Επιδαύρου– Κόμβου Καλλονής-Γαλατά, προκειμένου να διαπιστωθούν επί τόπου τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά από την κακοκαιρία.

•Στις 29/9 συντάχθηκε η τεχνική έκθεση που περιελάμβανε τα εκδηλωμένα προβλήματα, καθώς και προτάσεις άμεσων μέτρων προς άρση της επικινδυνότητας. Οι βλάβες συνοπτικά αφορούν σε αποκολλήσεις βραχοτεμαχίων, κατολισθήσεις, βλάβες σε φράκτες, ανάσχεση καταπτώσεων και πλεγμάτων, όπως και τοιχίων ποδός. Πρόσθετα αστόχησε το επίχωμα πρόσβασης στη γέφυρα του φαραγγιού Έρως. Τα προτεινόμενα άμεσα μέτρα αποκατάστασης βλαβών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος, συνοψίζονται σε: απομάκρυνση επισφαλών μαζών από τα πρανή και βελτίωση της ευστάθειάς τους, ξεσκαρώματα και απομακρύνσεις επισφαλών όγκων, απομάκρυνση συσσωρευμένων υλικών από αναβαθμίδες και βροχοπαγίδες, επισκευή υφιστάμενων έργων ανάσχεσης και αγκυρώσεις μεμονωμένων βραχοτεμαχίων. Επίσης θα πρέπει να κατασκευαστεί τοιχίο στη θέση βλάβης του τεχνικού στη γέφυρα του φαραγγιού Έρως.

•Από τις 24/10 ξεκίνησε η προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής για την εξεύρεση του πρώτου ποσού για τις άμεσες επεμβάσεις. Ακολούθησαν συνεχείς συσκέψεις και αλληλογραφία για το σκοπό αυτό. Να μη μείνει στα χαρτιά. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σταύρος Βοϊδονικόλας και οι Διευθυντές των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία και συσκέψεις για την εξεύρεση της καλύτερης και άμεσα υλοποιήσιμης λύσης.

•Στη συνέχεια αφού συντάχθηκε ο σχετικός προϋπολογισμός από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων, υποβλήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (24/10) αίτημα διάθεσης πίστωσης, προκειμένου να γίνουν οι άμεσες επεμβάσεις για να δοθεί ασφαλώς ο δρόμος σε κυκλοφορία.

•Όπως είναι γνωστό οι δυνατότητες των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένες. Τα περιθώρια που είχαμε στο πλαίσιο αυτό ήταν ελάχιστα. Για το λόγο αυτό, στις 14/11 με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, απευθύνθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κο Θεόδωρο Λιβάνιο και ζήτησε την ένταξη της αποκατάστασης των ζημιών στο «Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β΄ Βαθμού».

•Στις 15/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού σε θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κου Χρήστου Τριαντόπουλου με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτή Ά Πειραιά κο Κατσαφάδο Κωνσταντίνο και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κο Σταύρο Βοϊδονικόλα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διάθεση του ποσού των 900.000€ για εργασίες άμεσης αποκατάστασης σε ζημιές στη Λεωφόρου Επιδαύρου Καλλονής. Οι εργασίες προσαρμοσμένες στο ποσοστό πίστωσης, θα εκτελεστούν κατά προτεραιότητα αφού εκτιμηθούν από την αρμόδια Υπηρεσία και την εταιρεία εξειδικευμένων γεωλόγων. Έτσι θα αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα με το άνοιγμα του δρόμου και στη συνέχεια εντός του επόμενου έτους, θα κινηθούν από την Περιφέρεια Αττικής οι διαδικασίες πλήρους αποκατάστασης των βλαβών.

Παράλληλα με ενέργειες του κυρίου Βοϊδονικόλα προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών) και την Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού (Saronic Ferries), πετύχαμε πρόσθετη ακτοπλοϊκή σύνδεση των Δήμων Πόρου και Τροιζήνας-Μεθάνων, Δήμων που πλήττονται περισσότερο μετά το κλείσιμο του δρόμου. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιείται δρομολόγιο από Πειραιά προς τα δύο λιμάνια και κάθε Τετάρτη, ενώ θα προστεθεί ένα ακόμη δρομολόγιο κάθε Παρασκευή και Κυριακή. Πρόσθετα θα υπάρχουν τροποποιήσεις δρομολογίων όποτε θα πραγματοποιούνται ορκωμοσίες στο ΚΕ Πόρος. Με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζεται προσωρινά η επικοινωνία με τον Πειραιά, μέχρι να δοθεί και πάλι σε κυκλοφορία ο δρόμος.

Ευχαριστούμε θερμά τους κκ Κατσαφάδο Κωνσταντίνο, Τριαντόπουλο Χρήστο και Λιβάνιο Θεόδωρο για το ειλικρινές ενδιαφέρον και την ανταπόκρισή τους για την άμεση εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης, προς διευκόλυνση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Εκφράζουμε επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας στους Αξιωματικούς ΛΣ που υπηρετούν στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών και την Saronic Ferries για την άμεση ουσιαστική ανταπόκριση τους για την αύξηση των δρομολογίων. Δε θα ξεχάσουμε όμως να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας, τους ανθρώπους των Υπηρεσιών μας, την κυρία Μίσκα Μαρία, τον κύριο Παγωτέλη Ευστράτιο, την κυρία Κωνσταντάρα Αγγελική και τους υφιστάμενους τους που έγιναν αποδέκτες όλων των ανωτέρω πιέσεων και αποδείχτηκαν γρήγοροι και αποτελεσματικοί.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Βοϊδονικόλας ευχαριστούν θερμά όλους τους ανωτέρω για τη βοήθεια και τη στήριξή τους.

Οι άνθρωποι της Περιφέρειας Αττικής, Διοίκηση και Υπάλληλοι, παρέχουμε υπηρεσίες στους πολίτες ως οφείλουμε, χωρίς πολιτικές επικοινωνιακές υπερβολές.