Το Λυκείου Λυγουριού περιηγήθηκε στο Παλαιό Ναύπλιο.

Το Λύκειο Λυγουριού υποστηρίζει πάντα τις καινοτόμες δράσεις και τη βιωματική γνώση μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων σε ιστορικούς τόπους και μνημεία της χώρας μας, μεταλαμπαδεύοντας έτσι τις ιστορικές γνώσεις στους μαθητές μας και την αγάπη για τη χώρα μας.

Έτσι αξιοποιήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Ναυπλιέων για ξενάγηση στο παλιό Ναύπλιο από τον 18ο αιώνα με ξεναγό μας τη συνταξιούχο καθηγήτρια κ. Τίνα Γκιόλα που εθελοντικά έχει αναλάβει αυτή τη δράση από τη μεγάλη της αγάπη για το Ναύπλιο!

Ξεκινήσαμε την περιήγηση της παλιάς πόλης από την πλατεία Ιωάννη Καποδίστρια, του σημαντικότερου Κυβερνήτη και ιδρυτή του νεότερου ελληνικού κράτους και περάσαμε από την πλατεία Δικαστηρίων και είδαμε τις προτομές των δύο ηρωϊκών δικαστών Πολυζωϊδη και Τερτσέτη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του μεγαλύτερου ήρωα οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης.

Από εκεί ατενίσαμε το Φρούριο του Παλαμηδιού και τον ανδριάντα του απελευθερωτή Στάϊκου Σταϊκόπουλου.

Συνεχίσαμε προς την οδό Παπανικολάου μπαίνοντας στο ιστορικό κέντρο. Είδαμε τα σπίτια της ηρωϊδας Μαντώς Μαυρογένους, του Δημητρίου Υψηλάντη, παλιές κρήνες και χαμάμ, το τουρκικό τζαμί και Ιεροδιδασκαλείο (Βουλευτικό), παλιά σπίτια με περίτεχνα μπαλκόνια και εντυπωσιακές θύρες εισόδου με ρόπτρα κι ακολουθήσαμε την οδό του μαρτυρίου του Κυβερνήτη που δολοφονήθηκε μπροστά στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Από κει φτάσαμε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου και ολοκληρώσαμε τον περίπατό μας στην πλατεία Συντάγματος και το Πολεμικό Μουσείο. Καταλήξαμε για έναν καφέ στα ωραία καφέ της γραφικής πόλης.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Τίνα Γκιόλα, που ακούραστη μας ξενάγησε πάνω από 2 ώρες, και το Δήμο γι’ αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία.

Σοφία Σαρρή, Δ-ντρια του σχολείου