Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Η δημοτική αρχή μας φορτώνει και άλλα βάρη. 

Σε μια εποχή που η ακρίβεια σαρώνει, η φοροληστεία της κυβέρνησης μεγαλώνει, η δημοτική αρχή, πλήρως εναρμονισμένη με την κυβέρνηση μας φορτώνει και άλλα βάρη. 

Σε μια εποχή που ο λαός καλείται να τζογάρει την ανάγκη του για ρεύμα και θέρμανση, διαλέγοντας μπλε, πράσινα ή κίτρινα τιμολόγια η δημοτική αρχή δείχνει το πραγματικό χρώμα που αυτά θα έχουν, το μαύρο, αφού και με την συμβολή της τα τιμολόγια από 1/1/2024 θα έρθουν αυξημένα. Πιο συγκεκριμένα η δημοτική αρχή Χρόνη:

– Αύξησε το δημοτικό φόρο κατά 20%.

– Διατήρησε τα απαράδεκτα ψηλά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα 1,95 ευρώ/τ.μ.

– Αύξησετο τέλος άρδευσης κατά 43.48% (από τα 6,90 ευρώ/ώρα στα 9,90 ευρώ/ώρα).

– Διατήρησε τα τέλη κοιμητηρίου (τέλος ταφής, τέλος διατήρησης, τέλος συντήρησης και ευπρεπισμού) με την επισήμανση ότι πλέον αυτά θα πληρωθούν (άραγε αναδρομικά;) γιατί δεν τα εισπράττουν και χάνουν έσοδα.

Η κατάσταση με τα χαράτσια και τους φόρους στο Δήμο Επιδαύρου είναι απελπιστική. Θυμίζουμε πως για το 2023 έχουνπροϋπολογιστεί πάνω από 2,3 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από φόρους και τέλη. Την ίδια ώρα το ΥΠΕΣαναφέρει ότι ο δήμος έχει απλήρωτες υποχρεώσεις ύψους 705.470ευρώ και ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων) στον τελευταίο του πίνακα αναφέρει πως Δήμος Επιδαύρου τουχρωστάει 249.828,35 ευρώ. Για αυτόν το λόγο μάλιστα το ΥΠΕΣ κατάσχεσε 138.564 ευρώ από τους Κ.Α.Π. (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) και αντί για το δήμο θα τα δώσει στους σκουπιδοεργολάβους που έχουν αναλάβει την διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ.

Σε όλα αυτά δεν συνυπολογίζουμε ότι το έλλειμμα στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι 473.761,60 ευρώ συντα 70.689,45 ευρώ για το τέλος ταφής (φρέσκο χαράτσι). Επιπλέον πάλι με πρόσφατη απόφαση του το ΥΠΕΣ απαιτεί από το δήμο και το περιβαλλοντικό τέλος εναπόθεσης (περίπου 25 ευρώ ανά τόνο για το 2023 που θα αυξηθεί στα 30 ευρώ ανά τόνο). Αυτά τα χαράτσια αργά ή γρήγορα θα επιφέρουν και νέες αυξήσεις στα τέλη. Όσο για τις μειώσεις – απαλλαγές από τα τέλη καθαριότητας αυτές σχεδόν δεν υπάρχουν αφού από τις 7197 παροχές μόλις 6 (!) (ποσοστό 0,08%) έχουν κάποια μείωση και αυτή την πήραν με δυσκολία.

Ειδικότερα η απαράδεκτη αύξηση στο τέλος άρδευσης έρχεται να δώσει ακόμα ένα χτύπημα στο αγροτικό εισόδημαπου μαζί μετο πολύ υψηλό κόστος παραγωγής , τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, την κερδοσκοπία βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων πάνω στον κόπο και τον ιδρώτα του αγρότη, την παντελή έλλειψη προστασίας της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου, την μηδενική κρατική χρηματοδότηση για έργα υποδομής όπως ο εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων οδηγούν τους αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου καταψήφισε όλες τις αυξήσεις. Είναι γνωστή η θέση μας σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά ότι θεωρούμε τα ανταποδοτικά τέλη μια επί πλέον φορολόγηση των πολιτών, στους τόσους άμεσους και έμμεσους φόρους που πληρώνουν μέσα από οποιαδήποτε δραστηριότητά τους (όπως ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ κλπ).

Όλα αυτά για να έχει εγγυημένη κερδοφορία ο καπιταλιστής που του παρέδωσαν την διαχείριση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο, για να έχουν εγγυημένη κερδοφορία τα μονοπώλια της ενέργειας και όλα τα παράσιτα που πίνουν το αίμα του λαού.Μονόδρομος είναι ο αγώνας των εργαζόμενων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων για να μην περάσει η νέα φοροληστεία που έρχεται μέσα και από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών των Δήμων.