Η ομιλία της ΠΤΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κάστρου της Πιάδας.

Τα επίσημα εγκαίνια του αναστηλωμένου κάστρου της Πιάδας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο 13 Ιανουαρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία επιστέφθηκε τη Νέα Επίδαυρο, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που γίνονται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, κάθε χρόνο, στο ιστορικό αυτό χωριό της Αργολίδας, όπου πραγματοποιήθηκε το 1821 η πρώτη Εθνοσυνέλευση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Ελληνική Δημοκρατίας ανέφερε:

“Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι σ’ έναν από τους γενέθλιους τόπους της σύγχρονης ιστορίας μας, το άλλοτε μικρό χωριό της Αργολίδας όπου έλαβε χώρα μια από τις σημαντικές στιγμές της επανάστασης του 1821. 

Εδώ όπου συνήλθε η Α’ Εθνοσυνέλευση, γράφτηκε η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και ψηφίστηκε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας. Εδώ όπου μπήκαν τα θεμέλια της δικαιοπολιτικής μας παράδοσης και αποτυπώθηκαν οι αξίες της συνταγματικής μας δημοκρατίας.

Η Πιάδα, ωστόσο, η σημερινή νέα Επίδαυρος, δεν φέρει τα ίχνη μόνο του νεότερου παρελθόντος μας. Ούτως ή άλλως, η Αργολίδα συνοψίζει τον βίο του γένους στη διαχρονία του, μια διαδρομή από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο και από εκεί στους νεότερους χρόνους, που άφησε βαθιά τα ίχνη της στο τοπίο και στους ανθρώπους. 

Εδώ, στο αναστηλωμένο Κάστρο της Πιάδας, που μοιάζει να επεκτείνει και να συμπληρώνει τη φυσική οχύρωση από τους βράχους και το γειτονικό φαράγγι, ένα από τα πολλά μνημεία του μεσαιωνικού ελληνισμού που συντηρεί και αναδεικνύει το Υπουργείο Πολιτισμού, βιώνουμε έντονα τη συνέχεια. 

Και πλάι στον μικρό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη απηχούν και το δικό μας αίσθημα: «Κάθε φορά που μπαίνω σε μιαν από τις μισογκρεμισμένες και μισοζωγραφισμένες εκείνες μικρές εκκλησιές […] μου φαίνεται ότι έρχομαι σε άμεση, σε δερματική σχεδόν επαφή με το σόι μου, λες κι’ έχω αποδείξεις ότι αυτό κρατάει ολόισα από το Βυζάντιο».

Έργα όπως αυτό που αποδίδεται σήμερα μας συνδέουν στενότερα με την ιστορία μας, με τις ρίζες μας, με το πνεύμα των τόπων. Θερμά συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αργολίδας και σε όσους εργάστηκαν για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Κάστρου της Πιάδας.