Ανδριανός στη Βουλή: Με την επιστολική ψήφο διευκολύνουμε το εκλογικό δικαίωμα για τους Έλληνες πολίτες.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις» επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κατ’ αρχάς, θέλω και από το βήμα της Βουλής να συγχαρώ τον πολύ καλό συνάδελφο τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο για τη ομόφωνη εκλογή του από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο υψηλότερο αξίωμα που έχει καταλάβει ποτέ Έλληνας πολιτικός, αυτό του Προέδρου αυτού του σημαντικότατου και παλαιότατου οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, και το κράτος δικαίου. Πραγματικά αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα, και του εύχομαι να έχει μια επιτυχημένη θητεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, ενισχύεται σημαντικά η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Γιατί πρώτος και απαραίτητος όρος για μια δημοκρατία είναι η έμπρακτη εξασφάλιση του ιερού δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε κάθε πολίτη για τον οποίο συντρέχουν οι έννομες βεβαίως προϋποθέσεις.

Πρόκειται αφενός, για ένα ακόμη σημαντικότατο βήμα στην κατεύθυνση της άρσης όλων των κωλυμάτων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες κατοίκους εξωτερικού, σε συνέχεια και της νομοθετικής παρέμβασης του περασμένου Ιουλίου με τον νόμο 5044/2023.

Πρόκειται όμως επίσης, για μια μεταρρύθμιση που διευκολύνει σημαντικά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για κάθε πολίτη, οπουδήποτε κι αν διαμένει ή εργάζεται.

Αναφέρω ενδεικτικά:

-τους ηλικιωμένους και τους πολίτες με αναπηρία που συχνά δυσκολεύονται να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα,

-τους φοιτητές και τους σπουδαστές, καθώς και τους μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου, που δεδομένου του χρόνου διεξαγωγής των ευρωεκλογών, είτε βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο – αρκετοί σε πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο καταγωγής τους – είτε προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες,

-τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αλλά και άλλους εποχικούς ή μη εργαζόμενους που βρίσκονται μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια.

Και λέω «ενδεικτικά» γιατί πολύ ορθά το νομοσχέδιο θεσπίζει τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε κάθε πολίτη που το επιθυμεί και τον εξυπηρετεί στις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής και της καθημερινότητάς του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η νομοθεσία από τη φύση της, δεν μπορεί παρά να υπολείπεται πάντα των τεχνολογικών εξελίξεων. Κι αυτό δεν είναι πάντα κακό: Οφείλουμε, πριν ενσωματώσουμε στην έννομη τάξη εφαρμογές της νέας τεχνολογίας, να είμαστε σίγουροι ότι προβλέψαμε κάθε εγγύηση ώστε να μεγιστοποιείται το κοινωνικό όφελος χωρίς να δημιουργούνται αχρείαστοι κίνδυνοι.

Όμως στην περίπτωση της επιστολικής ψήφου, όπως και λίγους μήνες πριν, στη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από Έλληνες πολίτες της διασποράς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Είμαστε ξεκάθαρα σε θέση να διασφαλίσουμε με βεβαιότητα τη μυστικότητα της ψήφου, την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος, την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Καθώς λοιπόν οι εύλογες τεχνικού τύπου επιφυλάξεις μπορούν να απαντηθούν με βεβαιότητα, και απαντώνται από τις συγκεκριμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα, δεν υπάρχει κανένα άλλοθι, καμία πρόφαση αδράνειας.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Είναι ύψιστο θεσμικό μας χρέος να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που ενεργοποιεί η τεχνολογία για να διευκολύνουμε τους πολίτες στην άσκηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.

Είναι γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό, που οι περισσότερες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι, σε μια εποχή που η τεχνολογία εκμηδενίζει τις γεωγραφικές αποστάσεις και δημιουργεί συνεχώς νέες δυνατότητες, μόνο ως προσχηματική μπορεί να εκληφθεί κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό ή για τον οποιοδήποτε λόγο αδυνατούν να προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν πέρα από την αξιοπιστία και την εγκυρότητα, οι λύσεις αυτές εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μείωση του κόστους.

Για λόγους οικονομίας χρόνου και μόνο, θα αναφερθώ επιγραμματικά μόνο στις ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων στις ευρωεκλογές, για τη διόρθωση του τρόπου κατανομής των εδρών ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος συνδυασμός με μικρότερη εκλογική δύναμη να λάβει περισσότερες έδρες, για τη νέα διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων που ορθά θα γίνει σε εκλογικά ουδέτερο χρόνο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση με σταθερά και προσεκτικά βήματα υλοποιεί ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ενισχύει στην πράξη τις ελευθερίες και τις δυνατότητες των πολιτών, κατοχυρώνει έμπρακτα τα συνταγματικά δικαιώματα για όλους, εκσυγχρονίζει και ενδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ενισχύει τον ακατάλυτο δεσμό όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, όπου κι αν αυτοί διαμένουν ή εργάζονται, με την πατρίδα.

Το γεγονός ότι στις ερχόμενες εκλογές ένας Έλληνας πολίτης της διασποράς, ένας ηλικιωμένος, ένας εργαζόμενος στον τουρισμό, ένας φοιτητής, ένας έφηβος που ετοιμάζεται για τις πανελλήνιες θα μπορέσει να ψηφίσει με ελάχιστη ταλαιπωρία είναι μια κατάκτηση που επετεύχθη από αυτή την κυβέρνηση, βήμα-προς-βήμα, απαντώντας στην πράξη σε κάθε εύλογη επιφύλαξη και ακυρώνοντας στην πράξη κάθε πρόφαση για καθήλωση και αδράνεια. Είναι μια κατάκτηση που βεβαίως πιστώνεται και σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είτε εξαρχής, είτε στην πορεία στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Επιτρέψτε μου να κλείσω την τοποθέτησή μου με κάτι που προσωπικά θεωρώ αυτονόητο:

Αυτή η βήμα προς βήμα προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Πεποίθησή μου είναι ότι οι ερχόμενες ευρωεκλογές θα καταδείξουν έμπρακτα όχι μόνο την επιτυχία και την σκοπιμότητα αυτής της μεταρρύθμισης, αλλά και την ανάγκη να την επεκτείνουμε και να τη διευρύνουμε, με πρώτο βήμα την υπερψήφιση και της τροπολογίας για την ενεργοποίηση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους εκλογείς κατοίκους εξωτερικού, αλλά και ευρύτερα στη διαβουλευτική διαδικασία και τη συμμετοχική δημοκρατία.

Είμαι αισιόδοξος ότι, καθώς πλέον όλοι αντιλαμβανόμαστε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια, αξιοπιστία και λογοδοσία την τεχνολογία για να κατοχυρώσουμε βαθύτερα και να διευκολύνουμε την άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, η κοινωνική και πολιτική συμμαχία στην κατεύθυνση αυτή θα γίνει ευρύτερη.

Γιατί εντέλει η διαρκής εμβάθυνση της δημοκρατίας μας, η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των θεσμών και της λειτουργίας της, είναι υπόθεση που υπερβαίνει κατά πολύ τις επιμέρους θεμιτές ιδεολογικές μας διαφορές.

Δείτε  το βίντεο: