Α. Πουλάς: Η αποχή των πολιτών από τις εκλογές δεν αντιμετωπίζεται με τυχοδιωκτικούς τρόπους.

Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου για την Επιστολική Ψήφο ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

· Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί μία από τις πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σας και φιλοδοξεί να συμβάλλει στο χτίσιμο του πρωθυπουργικού προφίλ ως μεταρρυθμιστή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

· Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τη μοναδική ικανότητα όταν επεξεργάζεται ένα πραγματικό πρόβλημα, -όπως είναι η αυξανόμενη αποχή από τις κάλπες και η αποδοκιμασία των πολιτών προς το πολίτικό σύστημα με την μη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία-, να το μετατρέπει σε νομοθέτημα αμφιβόλου προθέσεων, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και αμφιβόλου λειτουργικότητας, που περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει.

· Έτσι και στην παρούσα περίπτωση. Επί της αρχής, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αποτελεί ένα εργαλείο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευρύνει την εκλογική βάση και να ενθαρρύνει την συμμετοχική διαδικασία στις εκλογές. Μπορεί να επιλύσει πραγματικά προβλήματα, όπως τη δυσκολία μετακίνησης ατόμων με κινητικά προβλήματα κατά την ημέρα των εκλογών.

· Όμως δημιουργεί εύλογο προβληματισμό η χωρίς προϋποθέσεις επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου σε όποιον εκλογέα το επιθυμεί και μάλιστα χωρίς πραγματική διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας.

· Πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί τόσο ευρέως η επιστολική ψήφος, όταν δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα οι εκλογικοί κατάλογοι και ενώ προβλέπεται στο παρόν σχέδιο νόμου ότι αυτό θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές;

· Η δια ζώσης εκλογική διαδικασία την ημέρα των εκλογών έχει ουσιαστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του εκλογέα. Ομοίως η παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου και αντιπροσώπων των κομμάτων στα εκλογικά τμήματα, διασφαλίζουν την κατά το δυνατό αδιαβλητότητα της ψήφου και την ομαλότητα της εκλογικής διαδικασίας.

· Πως αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας μπορούν να διασφαλιστούν με την επιστολική ψήφο, η οποία μάλιστα θα αποστέλλεται με ιδιώτη μεταφορέα;

· Πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος στη χώρα που ακόμα κάνει εκλογές με καρμπόν και βουλοκέρι και δεν έχει εκσυγχρονιστεί ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία;

· Ποια πλατφόρμα μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη εκλογέα, ιδίως κάτοικο εξωτερικού χωρίς να έχει προηγηθεί ηλεκτρονική συνεργασία και επαλήθευση με τις χώρες κατοικίας τους;

· Πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος χωρίς να υπάρχουν σοβαρά δημοκρατικά αντίβαρα για την εξ αποστάσεως ψήφο; Χωρίς ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας; Χωρίς πρόβλεψη για την ενίσχυση των δεσμών των κατοίκων του εξωτερικού με την πατρίδα και την ελληνική πραγματικότητα;

· Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας σας φαίνεται ότι τελικά η αληθινή σκοπιμότητα σας ήταν εξ ‘αρχής η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους εκτός επικράτειας κατοίκους. Δείχνετε το αληθινό σας πρόσωπο, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που δεν τηρείτε τα κοινοβουλευτικά προσχήματα και αιφνιδιάζετε το σώμα.

· Λειτουργείτε εντελώς τυχοδιωκτικά και προσπαθείτε να αποσπάσετε συναινέσεις σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος.

· Εμείς καταθέσαμε τροπολογία με την οποία προτείνουμε την τροποποίηση των άρθρων 6, 8 και 9 του νομοσχεδίου, ώστε η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο να χορηγείται μόνο ως διευκόλυνση στους εκτός Επικρατείας εκλογείς λόγω της απόστασής τους από τον τόπο που ψηφίζουν, καθώς και σε όσους εντός Επικρατείας εκλογείς κωλύονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία για λόγους ηλικίας, αναπηρίας, υγείας, σπουδών ή εργασίας σε τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου ψηφίζουν.

· Για το ΠΑΣΟΚ η δημιουργία θεσμικών και δημοκρατικών αντίβαρων είναι ουσιώδης πτυχή της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου.

· Για εμάς η συμμετοχική δημοκρατία, οι ενεργοί πολίτες, οι οργανώσεις, ο δημοκρατικός διάλογος, η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών είναι θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας, της ψηφοφορίας και των εκλογών εν γένει.

· Και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να υποβιβαστούν σε μία αμφιβόλου αυθεντικότητας, αδιαβλητότητας και αξιοπιστίας αλληλογραφία, που δεν προστατεύεται με κανένα τρόπο και δίνει λαβές γιατη χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος.

· Εάν δεν πείσετε τους πολίτες ότι η δημοκρατία μας είναι ισχυρή, ότι η πολιτεία μας είναι κοινωνικά δίκαιη, ότι υπάρχει μέλλον για την χώρα μας -που ειρήσθω εν παρόδω πεθαίνει δημογραφικά- δεν μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση των ψηφοφόρων στις κάλπες, είτε δια ζώσης είτε επιστολικά.

Δείτε το βίντεο: