Γ. Γαβρήλος: Ο Μηστοτάκης προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μεταρρυθμιστής αλλά επί της ουσίας παίζει επικίνδυνα παιχνίδια.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του Νομοσχεδίου για την εκλογή Ευρωβουλευτών και την επιστολική ψήφο, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γαβρήλος.

Ο βουλευτής Αργολίδας επισήμανε την κακή νομοθετική πρακτική της Κυβέρνησης και την αλαζονεία που την διακατέχει, όταν για μια ακόμη φορά με αιφνίδια κατάθεση τροπολογίας του Υπ. Εσωτερικών, προσπάθησε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση.

Αλαζονεία και νομοθέτηση κατά το πώς εξυπηρετεί την ΝΔ

«Με αλαζονεία και πρακτικές κακής νομοθέτησης η ΝΔ συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα, θεωρώντας ότι το 41% της δίνει λευκή επιταγή. Να είναι σίγουρη όμως πως ακόμη και αυτό το ποσοστό θα ανατραπεί εξαιτίας των ακραίων πολιτικών που ακολουθεί εις βάρος της πλειονότητας του ελληνικού λαού».

Η Κυβέρνηση έχει κάνει κουρέλι το Κράτος Δικαίου

«Κουβέντα δεν ακούστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ για την πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με το επίπεδο του Κράτους Δικαίου στη Ελλάδα. Προφανώς δεν θέλει η Κυβέρνηση να μάθει ο ελληνικός λαός ότι έγινε κατανοητό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πως η Δημοκρατία στη χώρα μας διανύει μια βαθιά κρίση.

Το καθεστώς του Μαξίμου, 5 χρόνια τώρα, βάλλει συστηματικά τις ανθρώπινες ελευθερίες, φιμώνει τα ΜΜΕ και τους θεσμούς, βάλλοντας το Κράτος Δικαίου: Σκάνδαλο predator με 15.500 παρακολουθήσεις πολιτών από την ίδια την Κυβέρνηση, με ανύπαρκτη αιτιολογία και παντελή έλλειψη ελέγχου σκοπιμότητας και ουσίας στις αιτήσεις παρακολουθήσεων. Υπονόμευση της Ελευθερίας του Τύπου, χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και των Ανεξαρτήτων Αρχών. Διάτρητο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Βροχή απευθείας αναθέσεων. Ανεπίτρεπτα κενά και διαρροές ασφαλείας προσωπικών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Παραβάσεις σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορα στάδια διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Απανωτές αλλαγές στο ποινικοδικαϊκό σύστημα, ορμώμενες από τον ποινικό λαϊκισμό που η ΝΔ θέλει να επιβάλει, χαϊδεύοντας το ακροδεξιό της ακροατήριο με αυστηροποίηση των ποινών, όταν δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους και ποτέ δεν βγαίνει στο φως η αλήθεια και η εγκληματικότητα καλπάζει και οι γυναικοκτονίες έχουν γίνει καθημερινή πια είδηση».

Μικροπολιτική εις βάρος θεσμικών ζητημάτων

«Σήμερα συζητάμε ένα σημαντικό σχέδιο Νόμου και όμως η Κυβέρνηση βρήκε και πάλι πεδίο για να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια. Χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και ενώ υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τροπολογίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ωστόσο υπήρξε πρόθεση για συναίνεση σε κάποια θέματα. Και αυτό όμως το δυναμίτισε η Υπουργός, φέρνοντας νύχτα μια τροπολογία που αλλάζει όλο το εκλογικό σύστημα. Είναι δεδομένο πια πως ενώ ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να φορέσει τον μανδύα του θεσμικού και του μεταρρυθμιστή, δυστυχώς καταλήγει να κάνει μικροπολιτική ακόμη και στα σοβαρά θεσμικά ζητήματα».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Μπροστά στα επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς που παίζει η Κυβέρνηση, εμείς προτείνουμε:

Ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική διευκόλυνση των πολιτών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπου και αν βρίσκονται εντός της χώρας.

Απορρίπτουμε την επιστολική ψήφο ως δήθεν εκσυγχρονισμό και δεχόμαστε μόνο για συγκεκριμένες, ασθενείς ως προς την μετακίνηση, πληθυσμιακές ομάδες, εντός Επικρατείας και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια αλλά και για τους διαμένοντες εκτός Επικράτειας.

Προτείνουμε τη σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κράτη, με συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας των εκλογικών διαδικασιών.

Παρακάτω σε βίντεο τα βασικά σημεία της ομιλίας του: