Εδώ Επίδαυρος 2024: οι εντός και οι εκτός…

Ρεπορτάζ | Εδώ Επίδαυρος 2024: οι εντός και οι εκτός. Και όσο οι συζητήσεις διαρκούν και το ρεπορτάζ τρέχει, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν ή να μεταβληθούν. Ωστόσο σας παρουσιάζουμε τα όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα, υποσχόμενοι την έγκυρη ανανέωση τους και αναμένοντας εν καιρώ τις επίσημες ανακοινώσεις από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Έχουμε ρεπορτάζ, λοιπόν, για το τι θα δούμε φέτος το καλοκαίρι.
Αν και θεωρητικά είναι νωρίς για ανακοινώσεις και οι διεργασίες συνεχίζονται για την κατάρτιση του τελικού προγραμματισμού για τις παραστάσεις και τους δημιουργούς που θα υποδεχτεί το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, πληροφορίες μας λένε πως η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ.Κατερίνα Ευαγγελάτου έχει ήδη καταλήξει στο βασικό σκελετό του προγράμματος του Αρχαίου Θεάτρου.

Βεβαίως και φέτος , όπως παραδοσιακά συμβαίνει θα έχουμε δύο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, παραγωγή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, ιδιωτικές παραγωγές ή συμπαραγωγές με το Φεστιβάλ, και μία διεθνή μετάκληση. Και όσο οι συζητήσεις διαρκούν και το ρεπορτάζ τρέχει, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν ή να μεταβληθούν. Ωστόσο σας παρουσιάζουμε τα όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα, υποσχόμενοι την έγκυρη ανανέωση τους και αναμένοντας εν καιρώ τις επίσημες ανακοινώσεις από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Έχουμε ρεπορτάζ, λοιπόν, πάρτε άρωμα για όσα πρόκειται να δούμε (ή να μη δούμε) στην Επίδαυρο:

Η σπουδαία διεθνής μετάκληση
Ο περίφημος Ρώσος σκηνοθέτης Τιμοφέϊ Κουλιάμπιν, θα είναι η φετινή διεθνής μετάκληση του φεστιβάλ, με την οποία η Κατερίνα Ευαγγελάτου στοχεύει σε μια ακόμα παράσταση-σταθμό που θα εγείρει συζητήσεις και που θα οικοδομηθεί στα περσινά πρότυπα της ιστορικής «Μήδειας» του Φρανκ Κάστορφ, με Έλληνες ηθοποιούς στη διανομή. Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη από τον 38χρονο Ρώσο δημιουργό αρχικά (σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της Στέλλας Χαραμή τον Οκτώβριο του 2023 στο monopoli.gr) είχε ανακοινωθεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας αλλά φαίνεται ότι οι οικονομικές δυσχέρειες του κρατικού φορέα στη Θεσσαλονίκη, δυσκόλεψαν το εγχείρημα. Τελικά, Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη από τον ρώσο σκηνοθέτη τίθεται κάτω από τις φτερούγες του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πληροφορίες μας λένε πως στη διανομή ήδη έχουν «κλείσει» η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Νίκος Ψαρράς, ο Θάνος Τοκάκης, ενώ για το ρόλο της Ιφιγένειας στο «τραπέζι» έχουν πέσει τα ονόματα της Ανθής Ευστρατιάδου και της Σοφίας Κόκκαλη, ταλαντούχες ηθοποιοί βραβευμένες και οι δύο με το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη (2017, 2021 αντίστοιχα).

Να θυμίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος σκηνοθέτης επισκέπτεται την Ελλάδα. Το 2018 οι τσεχωφικές «Τρεις αδερφές» του, είχαν μαγέψει το κοινό στην Πειραιώς 260 σε μια παράσταση εξ ολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα (τη θυμόμαστε με πολύ αγάπη αυτήν την παράσταση), ενώ τον Φλεβάρη του 2023 είδαμε τον Τζον Μάλκοβιτς με τη διακεκριμένη Λιθουανή ηθοποιό Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με τη δική του καθοδήγηση στο δύσκολο «Στη μοναξιά των κάμπων με το βαμβάκι» του Bernard-Marie Koltès.

Θεόδωρος Τερζοπουλος, «Ορέστεια» και Εθνικό Θέατρο
Ένα εξίσου μεγάλο θεατρικό γεγονός που αναμένεται να σημαδέψει το φετινό καλοκαίρι είναι η «Ορέστεια» του Αισχύλου από τον πολύ σημαντικό και καταξιωμένο διεθνώς Θεόδωρο Τερζόπουλο με τη σφραγίδα του Εθνικού Θεάτρου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος πολύ νωρίς ανακοίνωσε την μεγάλη αυτή παραγωγή που θα φιλοξενήσει το θέατρο της Επιδαύρου, σε μια δουλειά που αποτελεί επιστέγασμα της σφραγίδας του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο ελληνικό Θέατρο. Μια συνεργασία που πραγματικά οφείλει στον Έλληνα δημιουργό το Εθνικό Θέατρο της χώρας Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται εδώ και χρόνια με πολύ σημαντικούς καλλιτεχνικούς και θεατρικούς οργανισμούς στο εξωτερικό, θα φέρει στην Ορχήστρα της Επιδαύρου, όλο το σπουδαίο υποκριτικό δυναμικό που ανέδειξε με τη διδασκαλία του σε ένα ιστορικό ανσάμπλ: Σοφία Χιλ, Σάββας Στρούμπος, Τάσος Δήμας, Αγλαΐα Παπά, Αντώνης Μυριαγκός, Δαυίδ Μαλτέζε, κ.α.

Κακλέας, Κραουνάκης, Κάλμπαρη, Μπινιάρης, Παπακωνσταντίνου, Σάττι
Η δεύτερη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου έχει ανατεθεί σε έναν νέο σκηνοθέτη, καθηγητή του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που έχει ήδη δώσει σημαντικά δείγματα της δουλειάς του και θα είναι η δεύτερη φορά που το Αργολικό θέατρο θα τον υποδεχτεί. Το 2018, και πάλι υπό την αιγίδα του Εθνικού Θεάτρου είχε παρουσιάσει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Φέτος, και μετά τη περσινή συμμετοχή του στο Φεστιβάλ, με τον «Θυέστη» του Σενέκα στην Πειραιώς 260, o Θάνος Παπακωνσταντίνου θα σκηνοθετήσει «Βάκχες» του Ευριπίδη με διανομή που είναι υπό διαμόρφωση. Ήδη το Εθνικό Θέατρο έχει εξαγγείλει ακρόαση για τη στελέχωση του Χορού της παράστασης. Ακούγεται πως η Αλεξία Καλτσίκη “φλερτάρει” με τον ρόλο της Αγαύης.
Ο Γιάννης Κακλέας, ετοιμάζει «Πλούτο» του Αριστοφάνη, ο οποίος θα κατέβει στο Αργολικό Θέατρο με το άρμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. H διανομή και εδώ δεν έχει κλείσει, ο Πάνος Βλάχος θεωρητικά θα είναι από τις πρώτες επιλογές του σκηνοθέτη. Πληροφορίες, ωστόσο λένε ότι οι προτάσεις που δέχτηκαν ο Μιχάλης Σαράντης και ο Γιώργος Κωνσταντίνου δεν ευδοκίμησαν. Τo 2021 ο σημαντικός δημιουργός είχε παρουσιάσει τον «Ορέστη» του Ευριπίδη με τους Άρη Σερβετάλη και Μαίρη Μηνά και με τον Γιώργο Ψυχογυιό να αποσπά το βραβείο Καρόλου Κουν Ερμηνείας για τον Τυνδάρεω στην παράσταση.


Έντονες είναι οι συζητήσεις για την ολοκαίνουργια «Λυσιστράτη» από τον Σταμάτη Κραουνάκη. Σε λιμπρέτο δικό του, που δουλεύει εδώ και χρόνια ο σημαντικός, πολυσχιδής συνθέτης , η Αριστοφάνεια κωμωδία μετατρέπεται σε μια μουσική πανδαισία, με οδηγό το ιδιαίτερο καυστικό και σατιρικό ύφος του καλλιτέχνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σταμάτης Κραουνάκης καταπιάνεται με τη «Λυσιστράτη». Η μουσική που είχε γράψει σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου για την ιστορική παράσταση του Ανδρέα Βουτσινά με πρωταγωνιστή στον κεντρικό ρόλο τον Λάκη Λαζόπουλο και η οποία παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το 1986, παραμένει κλασική και σημείο αναφοράς. Να σημειωθεί πως το 2019 με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, ο Σταμάτης Κραουνάκης είχε παρουσιάσει στο Ηρώδειο σε δική του μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική τις «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη και ερμηνεία Σοφίας Φιλιππίδου (η οποία ακούγεται και για το ρόλο της Λυσιστράτης). Είναι αλήθεια πως ο Αριστοφάνης «πάει» πολύ με την προσωπικότητα του σημαντικότερου ίσως νεοέλληνα λαϊκού συνθέτη.


Η Μαριάννα Κάλμπαρη και το ιστορικό Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, μετά τη «Μήδεια» του Ευριπίδη το 2016, επιστρέφουν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που θέλει τον Χορό της τραγωδίας να τον απαρτίζουν η Μαρίνα Σάττι (η οποία θα είναι και η φετινή εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Eurovision) και το φωνητικό συγκρότημά της. Στην Ορχήστρα της Επιδαύρου θα δούμε επίσης τις Λένα Παπαληγούρα και Λουκία Μιχαλοπούλου. Φημολογείται ότι η πρόταση της Μαριάννας Κάλμπαρη για τη συγκεκριμένη τραγωδία υπερίσχυσε της αντίστοιχης του Σταύρου Τσακίρη και του Μίνωα Μάτσα.
Ο Άρης Μπινιάρης, θα μετρήσει την τρίτη του παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, μετά τους «Πέρσες» του Αισχύλου με τον Θ.Ο.Κ. και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου με το Θέατρο Πορεία. Θα κάνει το παρθενικό του βήμα στην κωμωδία με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη με μια διανομή η οποία περιλαμβάνει τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου αλλά και τους Στέλιο Ιακωβίδη, Αυγουστίνο Κούμουλο, Αλεξία Σαπρανίδου σε μια παραγωγή της Τεχνηχώρος του Παναγιώτη Γεροδήμου.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και ο εκτός Επιδαύρου Καραντζάς

Παρόλο που πέρσι είχαμε την υπόσχεση ότι κάθε χρόνο θα φιλοξενεί το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και μια παραγωγή από τη Μεγαλόνησο και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, η λήξη της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή του Σάββα Κυριακίδη (βρίσκεται στο τιμόνι του Θ.Ο.Κ. από το 2017) και οι εσωτερικές διεργασίες για την πλήρωση της θέσης, φαίνεται ότι κράτησαν μακριά τον Θ.Ο.Κ. από αυτό. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι μετά την απόρριψη (με άκομψο μάλλον τρόπο ) από το Φεστιβάλ του προτεινόμενου από τον ΘΟΚ Κύπριου σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρου, η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο νησί, και την ανάθεση στον Ελλαδίτη Γιώργο Παπαγεωργίου να σκηνοθετήσει τη «Λυσιστράτη», ο οποίος με τη σειρά του παραιτήθηκε μιας και οι όροι δεν κάλυπταν το καλλιτεχνικό του όραμα και η περσινή συμμετοχή του Θ.Ο.Κ. ναυάγησε.
Ο Δημήτρης Καραντζάς, σύμφωνα με όσα δηλωσε στη Γιώτα Δημητριάδη και στο utopiazone.gr, θα μείνει και φέτος εκτός Επιδαύρου παρόλη την πολύ σπουδαία διανομή που έχει κλείσει για την καλοκαιρινή περιοδεία του με τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη. Ο λόγος για τη σπάνια παιγμένη τραγωδία «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη. Τον κεντρικό ρόλο του ήρωα αναλαμβάνει ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ενώ δίπλα του θα βρεθούν οι Στεφανία Γουλιώτη, η Ηρώ Μπέζου, ο Αινείας Τσαμάτης. Τελευταία δουλειά του σκηνοθέτη στην Επίδαυρο ήταν οι «Πέρσες» του Αισχύλου το 2022, παράσταση που συζητήθηκε πολύ και δίχασε αρκετά. Είχε όμως ήδη παρουσιάσει τη «Μήδεια» στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (2017), τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη(2019) και την «Ελένη» του Ευριπίδη (2014) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Πηγή : https://fragilemag.gr/reportaz-edo-epidavros-2024-oi-entos-kai-oi-ektos/