«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη : H κριτική της παράστασης. (φώτο-video)

0

Η πρώτη φετινή παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου ήταν μια συνάντηση με την ποίηση, το ρόλο της στις κοινωνίες, αλλά και το λεπτό χιούμορ, και η πρώτη παρουσία της σκηνοθέτιδας Αργυρώς Χιώτη στην Επίδαυρο. Ήταν οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, «ένας λυγμός του κωμικού», όπως σημειώνει στο πρόγραμμα (τη νέα σειρά εκδόσεων του Φεστιβάλ σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Νεφέλη») ο μεταφραστής του έργου Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Ενας γυμνός μεταλλικός διάδρομος, που ισορροπεί ανάμεσα στο κωμικό και το πικρό, ανάμεσα στο επιχείρημα και στην υπονόμευσή του, ανάμεσα στην αισθητική και την εντύπωση, και γίνεται η διαδρομή προς τον Κάτω Κόσμο και τούμπαλιν, είναι αυτό που κυριαρχεί στην ορχήστρα (σκηνικά Εύα Μανιδάκη). Κι αυτό εδώ ξεκινούν ο Διόνυσος μεταμφιεσμένος σε Ηρακλή (Μαρία Κεχαγιόγλου) με τον δούλο του τον Ξανθία (Εύη Σαουλίδου), γιατί ο Διόνυσος είναι πολύ απογοητευμένος από την πνευματικότητα που επικρατεί στο δήμο και στο θέατρο. «…πάνε οι καλοί, κι οι ζωντανοί είναι σκάρτοι»· «παίρνουν τη χορηγία και κατουράν την τραγωδία». Οι μεγάλοι ποιητές έχουν πεθάνει, κι έτσι αποφασίζει να κατέβει στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω μαζί του τον καλύτερο ποιητή.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στο σημείο που βρισκόμασταν, όταν ακολουθήσαμε τον λάθος δρόμο». Κι από αυτό το σημείο αρχίζουν οι κωμικές καταστάσεις, ανάμεσα στον Διόνυσο και τον Ξανθία αρχικά, ανάμεσα στον Διόνυσο και τον Πλούτωνα στη συνέχεια, ανάμεσα στον Ευριπίδη και στον Αισχύλο στην πορεία της κωμωδίας, σε μια από τις πιο ωραίες σκηνές του αρχαίου δράματος. 

Η παράσταση της Αργυρώς Χιώτη είχε πολλή δουλειά, πολλή σκέψη και μοναδική συνέπεια σ’ αυτή τη σκέψη. Και είχε και μερικούς σπουδαίους ηθοποιούς που υπηρέτησαν επίσης αυτό το σκεπτικό, παρότι κάποιους από αυτούς δύσκολα θα τους φανταζόμασταν σε κωμωδία και δη του Αριστοφάνη, όπως τη Μαρία Κεχαγιόγλου, που δεν θυμάμαι να την έχω δει άλλη φορά σε κωμικό ρόλο.

Ισως στην αρχή της παράστασης (πρεμιέρα) να φάνηκε το άγχος της, αλλά η τεχνική της, η εμπειρία της και το ταλέντο της γρήγορα το παραμέρισαν, κρατώντας ίσως το γνώριμο σκωπτικό ύφος της σε όλη την παράσταση. Η Εύη Σαουλίδου έχει αποδείξει ότι μπορεί να μεταμορφώνεται σε ό,τι θέλει, κι έτσι έγινε κι εδώ Ξανθίας, που θέλει να γίνει Διόνυσος, μ’ ένα χιούμορ που ήξερε πώς να γίνεται λαϊκό.

Ο Αντώνης Μυριαγκός σ’ αυτή την παράσταση χόρεψε αλλιώς, τσαλακώθηκε αλλιώς, εντάχθηκε αλλιώς και ήταν αγνώριστος (με θετικό πρόσημο). Και βέβαια στην κορυφαία σκηνή της κωμωδίας, δεν θα μπορούσα να φανταστώ, σ’ αυτή την παράσταση, μ’ αυτό το ύφος, να είναι άλλοι ηθοποιοί από τον Ακύλλα Καραζήση και τον Νίκο Χατζόπουλο στους ρόλους του «εναλλακτικού» Ευριπίδη με το ποπ κοστούμι και του «σοβαρού» Αισχύλου αντίστοιχα. 

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/culture/theater/721330_vatrahoi-toy-aristofani-eidame-tin-parastasi-tis-argyros-hioti?fbclid=IwAR0sllwj_vWSpwWxVF_lkv3fHlTYsbyr0YzCqS02rA7SPsvykv_Ls1I9Deo»

Αφήστε μια απάντηση