Movember: Γιατί οι άντρες αφήνουν μουστάκι τον Νοέμβριο;

0

Ο Νοέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης του καρκίνου στους άνδρες. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού και  η ΑΚΟΣ γιορτάζουν τον Movember, με μία επιστημονική εκδήλωση η οποία καλεί τους άνδρες να θέσουν ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας τους, εγκαταλείποντας τις βλαβερές συνήθειες και υιοθετώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. 

Movember = πρόληψη

Το  παγκόσμιο κίνημα του  Movember -συνδυασμός της λέξης μουστάκι (moustache)  και Νοέμβριος (November)-  απλώνει χρόνο με το χρόνο τις ρίζες του, με τους άνδρες να αφήνουν μουστάκι, ως υπενθύμιση του ότι η πρόληψη για την καταπολέμηση του καρκίνου, αφορά και τους ίδιους και όχι μόνο τις συντρόφους τους. Στην  παγκόσμια εξάπλωση  του Movember συμβάλλουν και οι Mo Sistas, γυναίκες  ευαισθητοποιημένες σε ζητήματα υγείας, γιατί η πρόληψη αφορά και τα δύο φύλα! 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρόληψη του καρκίνου 

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.  Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών. 

Οι άνδρες πρέπει να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφτούν τον ουρολόγο αλλά και την αποστροφή τους για την δακτυλική εξέταση. Κι αυτό γιατί στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του προστάτη δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα, οπότε ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης ή συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος). 
Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά  στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.

Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό.  Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη: ναι στα πολλά λαχανικά, κόκκινο κρέας με μέτρο. Οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου αφορούν στην ηλικία- ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου-  και στην κληρονομικότητα.  Η επιστήμη με νέες και ασφαλείς μεθόδους όπως η βραχυθεραπεία,  υπόσχεται  πλήρη θεραπεία χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου. 

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: “Η πρωτογενής πρόληψη είναι  καθημερινή και ενσυνείδητη δράση. Η δευτερογενής πρόληψη είναι στάση ζωής που μέσω της ενημέρωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής. Σε πολλές ασθένειες παίζει τεράστιο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της τριτογενούς πρόληψης,  που συμβάλλει στην αποκατάσταση και  στην επιστροφή του ασθενή σ’ ένα επίπεδο ζωής, όσο το δυνατόν εγγύτερο σε αυτό που είχε πριν εκδηλώσει τη νόσο”. 

Η επιστημονική εκδήλωση εντάσσεται στις κοινές δράσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας “ΑΚΟΣ: θεραπεία σώματος και ψυχής” που προβλέπει  Συμφωνητικό Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν, καθώς το ΥΠΕΘΑ, έχει ανακηρύξει τον 2018 ως Έτος Μέριμνας για το Προσωπικό.

Αφήστε μια απάντηση