Δεν κατεβαίνει ο ΘΟΚ στην Επίδαυρο- Γιατί ο Γιώργος Παπαγεωργίου αποχωρεί από τη Λυσιστράτη.

0

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου αποχωρεί από τη “Λυσιστράτη” που θα σκηνοθετούσε για λογαριασμό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στην Επίδαυρο.

Η συζήτηση σχετικά με την παρουσία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στο Ελληνικό Φεστιβάλ είχε ξεκινήσει με μεγάλη ένταση καθώς την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ θα σκηνοθετούσε ο Κύπριος σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος.

Μετά από συζήτηση και υποδείξεις της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ, ο ΘΟΚ αποφάσισε να τον αντικαταστήσει προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμμετοχή του σε ένα από τα οκτώ διήμερα των παραστάσεων της Επιδαύρου.

Ο Κώστας Συλβέστρος έγραψε σχετικά με την υπόθεση: «Πράγματι, πριν περίπου έναν χρόνο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ μου εξέφρασε την επιθυμία του να είμαι ο σκηνοθέτης της πρότασης του ΘΟΚ προς το Φεστιβάλ Επιδαύρου για το ερχόμενο καλοκαίρι. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε μια διαδικασία μελέτης, αγωνίας, συζητήσεων και ενθουσιασμού ώστε να καταλήξουμε στην τελική μας πρόταση προς το φεστιβάλ. Καταλήξαμε τελικά σε μια δυνατή, θεωρώ, πρόταση. Η πρόθεσή μου από την πρώτη στιγμή ήταν να παρουσιαστεί στην Επίδαυρο μια πρόταση με σύγχρονη κυπριακή καλλιτεχνική ταυτότητα. Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του σκελετού της πρότασης, ενημερώθηκα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή ότι η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Επιδαύρου δεν είναι αρνητική ως προς το να πάει ο ΘΟΚ στην Επίδαυρο φέτος, διαφωνεί όμως με την επιλογή του σκηνοθέτη αφού δεν γνωρίζει την δουλειά μου. Τότε είπα στον καλλιτεχνικό διευθυντή ότι ναι, μπορεί να μην γνωρίζει τη δουλειά μου αλλά είμαι η επιλογή ενός κρατικού οργανισμού, ο οποίος μάλιστα την τελευταία πενταετία με έχει βραβεύσει δυο φορές, και ότι τον οργανισμό είναι πρώτα που πρέπει να εμπιστευτεί. Δύο εβδομάδες αργότερα ενημερώθηκα ότι στάθηκε αδύνατον να πειστεί η καλλιτεχνική διευθύντρια τόσο για μένα όσο και για το έργο, αφού έχει άλλη πρόταση με το ίδιο έργο η οποία την ενδιαφέρει περισσότερο. Έτσι ο καλλιτεχνικός διευθυντής πήγε στο διοικητικό συμβούλιο πρόταση με νέο σκηνοθέτη εξ Ελλάδος και νέο έργο. Σύντομα ενημερώθηκα (όχι από τον ΘΟΚ) ότι το διοικητικό συμβούλιο προχώρησε σε ψηφοφορία (8 υπέρ – 1 κατά (!) για να πάει το ερχόμενο καλοκαίρι στην Επίδαυρο με τον νέο σκηνοθέτη εξ Ελλάδος και άλλο έργο». 

Η συνέχεια φυσικά δεν είναι τόσο ομαλή, αφού ο σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου αποχώρησε γράφοντας μια επιστολή στον ΘΟΚ στην οποία αναφέρει:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να συμπεριληφθώ ως σκηνοθέτης στην πρόταση του ΘΟΚ για την φετινή παρουσία του Οργανισμού στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για ένα νέο καλλιτέχνη. Ωστόσο, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να μην μπορώ να ανταποκριθώ, καθώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από την ανακοίνωση της πρόσκλησής σας, δεν μου επιτρέπουν να εργαστώ με τους δημιουργικούς όρους που θα επιθυμούσα, ώστε η πρότασή μου για την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη να μπορεί να προετοιμαστεί και να λειτουργήσει στο πνεύμα της συνεργατικότητας και δημιουργικότητας που θα επιθυμούσα για την συγκεκριμένη παράσταση (όπως και για κάθε παράσταση που αναλαμβάνω ως σκηνοθέτης)».

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στη συνέχεια εξέφρασε τη λύπη του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία δεν επιτρέπει την παρουσία του Οργανισμού στο κορυφαίο φεστιβάλ αρχαίου δράματος όλου του κόσμου, ανακοινώνοντας ότι παράλληλα, θα προχωρήσει με την παρουσίαση του ίδιου έργου σε καλοκαιρινή περιοδεία εντός της Κύπρου, σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή.

Αφήστε μια απάντηση