Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου : Δεν μπορεί να μένουν στο απυρόβλητο οι απευθείας αναθέσεις από τον δήμο.

0

Ακόμα ένας διαδικτυακός καβγάς εξελίσσεται αυτές τις μέρες μεταξύ του κ. Χρόνη και του Κ. Σαρρή με αφορμή τις απευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής. Η προσπάθεια τους να πείσουν ότι έχουν διαφορές είναι βέβαια μάταιη. Την αποκαλύπτει η ίδια η παραδοχή του κ. Χρόνη ότι απευθείας αναθέσεις έχει δώσει μέχρι και στον κ. Σαρρή (είτε απευθείας είτε μέσω της αναπτυξιακής).

Τι δεν λένε; Δεν μιλάνε για το νόμο που δίνει τη δυνατότητα στον δήμαρχο να κάνει απευθείας αναθέσεις, που εκτός των άλλων δεν περνάνε από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή. Με άλλα λόγια, δηλαδή δεν υπάρχει η στοιχειώδης έστω δυνατότητα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν για αυτές. Επιπλέον η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε το όριο των απευθείας αναθέσεων από 24.800 σε 37.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Έτσι φθάσαμε στις πάνω από 600 αποφάσεις απευθείας ανάθεσης στην δημοτική περίοδο Χρόνη και πάνω από 800 στην προηγούμενη δημοτική περίοδο τα βασικά στελέχη της οποίας είναι με την παράταξη Σαρρή.

Δεν μιλάνε για τις λεγόμενες “αναπτυξιακές” και τον ρόλο τους, το εργαλείο που έχουν φτιάξει για να κάνουν τις αναθέσεις χωρίς να τους ελέγχει κανείς. Έχουμε ξαναπεί, οι αναπτυξιακές είναι ένα εργαλείο πολύ παλιό, διεφθαρμένο και σάπιο που σκοπό έχει να περάσει κομμάτια υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στο ιδιωτικό κεφάλαιο αντικαθιστώντας το ρόλο των υπηρεσιών του Δήμου, θέτοντας το προσωπικό του στο περιθώριο  και ανοίγοντάς το δρόμο για νέες εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον ενισχύουν τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μοιράζουν δουλειές σε κολλητούς και ημέτερους και λειτουργούν ως ένας ακόμα μηχανισμός εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων.

Όσο για το φυσικό αντικείμενο αυτών των απευθείας αναθέσεων ας δούμε μερικά παραδείγματα.

  • Η απευθείας ανάθεση (6ΦΦΚΩΡΨ-ΘΟΡ) για “Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Τεχνική Υποστήριξη Υπηρεσιών του Δήμου Επιδαύρου για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την περίοδο 2021-2023”, έργο που κόστισε 17.980,00 ευρώ. Σημείωση: μας ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι στο Λυγουριό υπάρχει ακόμα τράπεζα, στην Νέα Επίδαυρο ταχυδρομείο και βέβαια το πιο τραγικό από όλα ότι στο δήμο υπάρχουν 103.972 αιγοπρόβατα. Τέτοια σοβαρή δουλειά…
  • Η απευθείας ανάθεση για την κατασκευή τουριστικής πύλης. Ο Δήμαρχος με απευθείας ανάθεση (ΑΔΑ: ΨΥΕΛΩΡΨ-ΤΗΘ) ανέθεσε την εκτέλεση αυτής της απόφασης που κόστισε χιλιάδες ευρώ (7.192 € + ετήσια έξοδα συντήρησης). Το αποτέλεσμα ήταν να φτιαχτεί μια ιστοσελίδα (visit-epidavros.gr), πρόχειρη αντιγραφή μια άλλης ιστοσελίδας (copy – paste δηλαδή). Οι καταχωρήσεις σε αυτήν την ιστοσελίδα ήταν τόσο πρόχειρες που, για παράδειγμα, εμφάνιζε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εδώ και μια δεκαετία ως ανοιχτές. Η επισκεψιμότητα σε αυτήν την ιστοσελίδα είναι από ελάχιστη έως και μηδαμινή, σχεδόν κανείς στο δήμο δεν ξέρει ότι υπάρχει και βέβαια κανένας τουρίστας δεν την έμαθε ποτέ.
  • Η απευθείας ανάθεση για την αποκομμιδή των απορριμμάτων. Μια ανάθεση που έχει γίνει δύο χρονιές με κόστος 37.200 εύρω κάθε χρονιά, στο όριο δηλαδή της απευθείας ανάθεσης. Έχουν συνολικά κοστίσει πάνω από 74.000 ευρώ. Ο εργολάβος μάλιστα χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο και τα πετρέλαια του δήμου. Με το ίδιο ποσό θα μπορούσαμε να είχαμε  2 μόνιμους εργαζόμενους στην καθαριότητα για όλο το χρόνο…
  • Υπάρχουν και οι απευθείας αναθέσεις για “τη φύλαξη του λιμανιού” βέβαια αλλά δεν αναφερόμαστε σε αυτές καθώς δεν πλήρωσε τελικά ο δημότης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί όλες οι υπηρεσίες του δήμου να είναι στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό. Κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες.

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου

Αφήστε μια απάντηση